Linkuri accesibilitate

Serafim Urechean: „Nici unul din cei 41 nu se va vinde”


Interviu cu Serafim Urechean (AMN) și Alexandru Petkov (PCRM)

Astăzi Parlamentul se întruneşte în şedinţa în care ar urma să fie ales speakerul. Săptămîna trecută, în şedinţa de constituire, preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere a declarat alegerile corecte şi valabile, iar decanul de vîrstă al comuniştilor, Ivan Calin a acuzat din nou opoziţia de tentativă de lovitură de stat. Opoziţia a fost lăsată fără replică, deşi a cerut-o.

Tot săptămîna trecută, plenara Partidului comuniştilor a decis că-l va propune pe Vladimir Voronin ca preşedinte al Parlamentului. Vicepreşedinte ar urma să devină Vladimir Ţurcan şi lider al fracţiunii Maria Postoico. Totodată, opoziţia a declarat că nu va participa la şedinţă, dacă ordinea de zi nu va fi cunoscută din timp. Invitaţii noştri sunt Alexandru Petkov, directorul agentiei „Omega” şi membru al comitetului central al Partidului Comuniştilor şi Serafim Urechean, liderul Alianţei „Moldova Noastră”.


Elena Cioina: Domnule Urechean, partidul pe care-l conduceţi va merge azi şedinţa Parlamentului, vi s-a făcut publică ordinea de zi, aşa cum aţi cerut?

Serafim Urechean: Ordinea de zi poate va fi făcută astăzi înainte de şedinţă, fiindcă noi am declarat şi vom proceda conform declaraţiei din data convocării aşa-numitei prime şedinţe a Legislativului.

Elena Cioina: Domnule Urechean, dar există totuşi vreo şansă de înţelegere între partidul pe care-l reprezentaţi şi Partidul Comuniştilor?

Serafim Urechean
Serafim Urechean: Da, noi am fost disponibili toată această perioadă. Am mai declarat-o în massmedia. Suntem disponibili pentru discuţie, n-aş vrea să le numesc negocieri. Am înaintat primele precondiţii, care ne-ar aduce la masa de negocieri. Cu părere de rău partidul majoritar nu a dat nici un semnal că acceptă sau nu aceste prime discuţii. Din păcate, nici intermediarul nostru, reprezentantul Uniunii Europene, nu a înregistrat vreun succes în dialog cu comuniştii.

Elena Cioina
: care au fost aceste precondiţii, despre care vorbiţi?

Serafim Urechean
: Cerem eliberarea deţinuţilor, retragerea acuzaţiilor de fascism pentru opoziţie, am cerut acest lucru chiar de la preşedintele Voronin, dar, din păcate, pînă astăzi nu a fost nici o reacţie. Pentru mass-media, comuniştii declară că sunt disponibili, iar în realitate continuă aceleaşi politic pe care le-au promovat în ultimii 8 ani.

Elena Cioina: Domnule Petkov, aceeaşi întrebare şi pentru dvs. Care ar fi condiţiile ca Partidul Comuniştilor să se împace cu opoziţia?

Alexandru Petkov
: Dvs aţi început cu şansele pentru partide ca să ajungă la un numitor comun. Eu aş pune puţin altfel accentele pentru că şansele sunt nu pentru partide. Partidele sunt slugi ale poporului. Acest popor a trecut prin nişte alegeri destul de grele şi astăzi eu cred că partidele trebuie să aibă destulă raţiune, nu doar ca să ajungă la nişte negocieri, dar ca să ajungă la un numitor comun în binele poporului.


De înaintat condiţii sau precondiţii, cum le-a numit domnul Urechean, pentru a se aşeza la masa de negocieri, cred că e mai puţin raţională această tactică, pentru că negocierile nu se încep cu nişte condiţii. În opinia mea, negocierile ar trebui să înceapă într-o atmosferă destul de calmă între partide, nu în societate. Toţi politicienii au trecut prin careva frustrări probabil, negocieri pentru ei pe parcursul mai multor ani şi eu nu cred că e ceva nou pentru toţi politicienii din Moldova să se întîlnească undeva şi să discute în binele poporului şi nu în binele lor.

Elena Cioina: Domnule Urechean, ce aveţi de spus în replică?

Serafim Urechean
: Eu sînt de-acord cu domnul Petkov, dar totul depinde de conducătorii partidelor. Conducătorul Partidului Comuniştilor ignorează orice discuţii, începînd cu 7 aprilie cînd ne-am întîlnit în clădirea Guvernului şi pînă în prezent. Eu n-o să-l prind pe drumuri... nu are responsabilitate faţă de alegători este problema lui, de aceea noi rămînem pe poziţii şi dacă nu doreşte precondiţii trebuia să dea un semnal – lăsaţi la o parte precondiţiile, haideţi să discutăm, dar el umblă cu cumpăratul. Vladimir Voronin, a declarat pe 5 şi 6 aprilie, că nu va discuta cu nici o fracţiune din opoziţie pentru că sunt antistatalişti. Noi vom cumpăra unu sau două voturi care nu ne vor ajunge, de aceea, ei continuă acea practică care au avut-o şi în 2001 şi în 2005.

Elena Cioina
: Domnule Urechean, partidul dvs, este considerat unul dintre partidele snesibile care ar putea să ofere acel vot de aur pentru alegerea noului preşedinte al ţării.

Serafim Urechean
: Eu nu ştiu de unde aţi luat aceste date, dar vă garantez sută la sută că nu este chiar aşa. N-aş vrea să arăt cu degetul spre alte partide, deoarece eu cred că nici unul din cei 41 nu se vor vinde. Singura ieşire din situaţie este ca Partidul Comuniştilor să conştientizeze că au fraudat alegerile, au furat votul alegătorilor şi să le ajungă responsabilitatea să vină la masa discuţiilor şi să găsim o depăşire a situaţiei, dacă desigur doresc acest lucru, dacă nu, vom merge la alegeri anticipate şi atunci poporul va decide, doreşte pe comunişti să-i aibă în fruntea ţării, nici o problemă îi va alege pe comunişti. Important e ca votul să nu fie furat şi alegerile să nu fie fraudate.

Elena Cioina: Domnule Petkov, care ar fi contraargumentele PCRM-ului împotriva alegerilor anticipate?

Alexandru Petkov
: Eu nu aş zice că PCRM ar avea careva contraargumente împotriva alegrilor anticipate. Comuniştii au declarat foarte clar că merg la alegeri anticipate, că sunt pregătiţi şi cum a zis şi preşedintele Voronin, Partidul condus de dumnealui este cel mai bine pregătit pentru alegeri şi asta nu se pune la îndoială timp de mai bine de 10 ani.

Cu referinţă la fraude, furt de voturi, cred că liderii liberali ar trebui deja să se debaraseze de această retorică, din moment ce şi-au ridicat mandatele şi au intrat în Parlament. Şi din cîte ştiu, Parlamentul se adună azi să aleagă organele de lucru, vor fi nominalizaţi probabil preşedinţii de comisii, fără ele Parlamentul nu poate lucra şi cine nu doreşte să aleagă aceste subdiviziuni ale Legislativului, trebuie să recunoască că nu vrea ca acesta să funcţioneze.

Eu ştiu din surse veridice, că comuniştii vin azi cu candidatura la funcţia de preşedinte al Parlamentului. Ar fi bine ca şi celelalte partide să vină cu candidaturile lor la funcţia de preşedinte.

Elena Cioina: Dacă e să anticipăm puţin. Ştiţi cine va fi propus ca preşedinte al Republicii Moldova?

Alexandru Petkov: Nu ştiu şi nici nu stiu dacă va fi discutată astăzi candidatura respectivă.
XS
SM
MD
LG