Linkuri accesibilitate

Papa Benedict al XVI-lea a început o vizită în Israel


Papa Benedict şi Simon Peres
Papa Benedict şi Simon Peres

A doua etapă, după Iordania, a unui turneu în Orientul Apropiat

Papa Benedict a fost întâmpinat astăzi cu onoruri la aeroportul Ben Gurion, al Tel Aviv-ului, de unde a plecat mai departe, spre Ierusalim, la bordul unui elicopter. La aeroport, preşedintele Israelului Shimon Peres i-a spus Papei că vizita sa aduce o binevenită înţelegere între religii şi promovează pacea. Iar Suveranul Pontif nu a ezitat să deschidă cel mai delicat subiect al relaţiilor dintre Vatican şi Israel, spunînd că antisemitismul continuă să-şi arate faţa hidoasă în multe părţi ale lumii şi că el trebuie combătut ori de câte ori este nevoie. Papa a mai spus că evreii au suferit consecinţele tragice ale ideologiilor care nu recunosc demnitatea fundamentală a oamenilor.

Problema antisemitismului, şi mai ales a locului său în biserica catolică, a tensionat în ultima vreme relaţiile dintre Vatican şi Israel. În urmă cu câteva luni, Papa l-a repus în funcţie pe un episcop britanic care fusese excomunicat şi care – mai grav, pentru evrei – negase importanţa Holocaustului, adică a uciderii a şase milioane de oameni, în majoritate covârşitoare evrei, de către Germania lui Hitler.

Gafa papală a redeschis o rană mai veche. Anume, convingerea multor evrei că Biserica Catolică a acceptat în mod pasiv planul Germaniei naziste de a extermina evreii europeni. Papa din acea vreme, Pius al XII-lea, este acuzat că nu şi-a folosit legăturile strânse cu germanii pentru a preveni uciderea evreilor.

A doua problemă spinoasă pe agenda Papei Benedict în Orientul Mijlociu este conflictul israelo-palestinian. Încă de la sosirea la Tel Aviv, Papa s-a pronunţat pentru soluţia celor două state, palestinian şi israelian, care să trăiască unul lângă altul, în pace. Este o soluţie promovată de diplomaţiile occidentale, în primul rând de cea americană.

Dar noul guvern israelian, cu ministrul de externe naţionalist Avigdor Lieberman, şi-a manifestat rezerve faţă de reluarea negocierilor cu palestinienii.

Papa Benedict urmează să meargă miercuri în teritoriile palestiniene, unde este aşteptat de preşedintele Mahmud Abbas şi de refugiaţii palestinieni, cărora ar urma să li se adreseze la Betleem. În pregătirea vizitei, palestinienii au ridicat un podium special pentru Papă, în faţa zidului construit de israelieni între Israelul propriu-zis şi Cis-Iordania. Dacă Papa acceptă locul ales de palestinieni, aceştia vor avea ocazia de a arăta lumii întregi că sunt segregaţi şi discriminaţi. Nu este însă limpede dacă Vaticanul va accepta locul respectiv sau va cere altul, mai puţin încărcat de conotaţii politice.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG