Linkuri accesibilitate

Lideri ai opoziţiei negociază cu Mihail Saakashvili


Locul de desfăşurare al întrevederii
Locul de desfăşurare al întrevederii

"O discuţie deschisă, chiar foarte deschisa, dar este limpede că vedem lucrurile în mod cu totul diferit“

Runda de astazi a convorbirilor dintre preşedintele Georgiei Mihail Saakashvili si 4 reprezentanti de seamă ai opozitiei nu a adus nimic concret pina acum. Doar un semnal din partea puterii ca intenţionează să discute.

Din partea opozitiei au participat Salomee Zurabishvili, fost ministru de externe, Levan Gaceciladze, fost candidat prezidential din partea opozitiei, fostul ambasador al lui Saakashvili la Naţiunile Unite, Irakli Alasania şi liderul partidului Forumul Naţional, Kaha Şartava.

Alaturi de Saakashvili, din partea puterii s-a aflat, preşedintele parlamentului, Davit Bakradze.

Salomee Zurabishvili, după discuţiile desfaşurate in incinta ministerului de interne: „Vom comenta ceea ce am discutat la mitingul de la ora 6. Pot doar să repet ce a spus Levan Gaceciladze şi anume că am avut o discuţie deschisă, chiar foarte deschisa, dar în acest moment este limpede că vedem lucrurile in mod cu totul diferit“

Pina acum opoziţia georgiana a cerut inainte de orice, demisia preşedintelui Saakashvili, acuzat că ar fi devenit autoritar, ca a îngrădit libertatea de expresie şi ca şi-a subordonat justitia, ca este răspunzător de evoluţiile din Osetia de Sud si Abhazia şi de razboiul cu Rusia din vara anului trecut. In urma razboiului, Rusia – si Nicaragua – au recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste si razboiul a cauzat un nou val de refugiaţi.

Opozitia nu a avut prea multe sperante de la aceasta întilnire. Fosta preşedinta a parlamentului de la Tbilisi, Nino Burdjanadze, cîndva mina dreapta a lui Saakashvili declara că nu se poate aştepta la nimic concret şi ca preşedintele Saakashvili doar printr-o minune şi-ar putea schimba optica si ar dori intr-adevar un dialog real cu opozitia. Irakli Alasania, vazut de multi analisti politici drept o reală alternativă a opozitiei, a îndemnat însă la răbdare şi la abordarea discuţiilor cu seriozitate.


Saakashvili respinge acuzaţiile aduse de opozitie, reaminteşte ca mandatul sau in fruntea Georgiei va lua sfirşit in 2013, potrivit constutuţiei ţarii şi acuza opozitia ca face jocul liderilor de la Moscova, care, si ei, repeta din august anul trecut că vor relua relatiile normale cu Tbilisi doar după ce Saakashvili va fi înlăturat de la putere. Intr-un interviu de astazi cu postul de radio rusesc Echo Moskvi, preşedintele Saakashvili a declarat că nu a intenţionat , vara trecută sa provoace Rusia in nici un fel, şi ca acţiunile georgiene au fost doar un răspuns la atacurile armatei ruse împotriva civililor georgieni.

Rusia, prin vocea premierului Vladimir Putin l-a acuzat pe preşedintele de la Tblisi de comportament anti democratic: că foloseşte forţa impotriva demonstrantilor, că face uz de gloanţe de cauciuc împotriva liderilor opozitiei, că au avut loc revolte in armată şi că pe strazile capitalei georgiene curge singe... Putin a acuzat Occidentul că in ciuda tuturor acestor rele de care se face răspunzător liderul georgian, Alianta Nord Atlantica a început operaţiunile militare planificate in cadrul Parteneriatului pentru Pace, operaţiuni vazute de premierul rus drept o dovadă a sprijinului Occidentului fata de Saakashvili.
XS
SM
MD
LG