Linkuri accesibilitate

De ce nu îl salvează SISTEMUL pe Vântu ? (România Liberă).


Arestarea lui Sorin Ovidiu Vantu si anuntul ca a vandut postul de televiziune Realitatea omului de afaceri Elan Schwartzenberg este subiectul numarul unu astazi pe palierul de comentarii.
Ziarul online Gandul discuta evenimentul in doua interviuri, acordate de Cristian Tudor Popescu si de Ion Cristoiu. Cel dintai crede ca Vantu va disparea in curand din atentia publica, pe care si-o datoreaza doar televiziunii Realitatea, in timp ce Ion Cristoiu vorbeste crediteaza mai degraba ideea unei „false vanzari”. Undeva in spate ar putea fi un contract secret prin care Sorin Ovidiu Vantu isi pastreaza influenta asupra trustului media.

Potrivit lui Cristian Tudor Popescu, marele rau facut de Vantu presei este ca a platit angajatilor sume imense, disproportionate, perturband astfel piata media si moravurile ei. Cristoiu apreciaza investitia in dotari facuta la Realitatea, dar adauga ca beneficiarii acestor mijloace moderne au fost pusi sa practice un partizanat orb, mai intai in favoarea lui Traian Basescu, apoi impotriva lui, se mai arata in Gandul.

Dan Cristian Turturica explica in editita de sambata a ziarului Romania Libera de ce nu il salveaza SISTEMUL pe Vantu. Sistemul apare definit aici ca „o retea de oameni cu influenta si/sau bani, care dirijeaza in interes propriu cele mai importante decizii care se iau in Romania”. Parerea jurnalistului este ca in ultimii 4-5 ani Sistemul si-a pierdut mult din influenta: cei mai importanti oameni din sistem si-au pierdut functiile, s-au facut schimbari in serviciile secrete, in magistratura, in politie si, mai putin, in adminsitratie. Cea mai importanta reduta pierduta de Vantu este Seriviciul de Informatii externe – sustine Turturica. In schimb, lipsa unei curatiri sistematice a administratiei ramane in continuare o problema: politicienii pot inca sa numeasca oameni in fruntea institutiilor publice si, arata Dan Cristian Turturica, aceasta inseamna capacitate de perpetuare a Sistemului.

In Evenimentul zilei, unde editorialul se ocupa tot de cazul Sorin Ovidiu Vantu, Vlad Macovei numeste solutia de iesire din criza morala a presei: sa fie condusa strict ca o afacere. Romania are nevoie de un model de presa privita ca business legitim. Nu e modelul ideal, dar, arata comentatorul, altul mai bun inca nu s-a inventat.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG