Linkuri accesibilitate

Germania și Austria ridică restricțiile pe piața muncii pentru est-europeni


Numărul expatriaților din cele opt state est-europene membre UE se va ridica în 2015 la 3.3 milioane.


Germania si Austria îşi deschid total, de pe 1 mai, piaţa muncii pentru cetătenii ţărilor central-europene, care au devenit membre ale Uniuni Europene în 2004. Ceea ce exclude România şi Bulgaria. De la Strasbourg relatează Iolanda Bădiliţă:

Mai sunt doar cateva zile pana cand muncitorii din cele opt tari devenite membre ale Uniunii Europene in 2004 vor avea liber sa se angajeze in Germania si Austria fara a avea permis de munca. Insa, potrivit estimarilor Comisiei Europene, granitele nu vor fi luate cu asalt de cehi, estoni, letoni, unguri, polonezi, sloveni si slovaci, pentru simplul motiv că cei mai multi dintre muncitorii sau specialistii cu cautare din aceste tari nu au asteptat momentul 1 mai 2011, ci au deja o experienta acumulata in cele doua tari de limba germana.

Dupa semnarea tratatului de aderare in 2003, o parte dintre tarile membre UE au cerut o perioada de gratie de șapte ani pentru aplicarea graduala a libertatii de miscare pentru muncitorii din cele opt noi state membre. Insa doar Germania si Austria au fost cele care si-au tinut ferecate portile pana in ultima clipa.

Temerea de afluxuri masive de muncitori din est a fost insa neintemeiata. Potrivit unor rapoarte diseminate in 2006 si 2008 de Comisia Europeana, impactul prezentei esticilor in economiile vestice a fost extrem de pozitiv. Documentele arata ca muncitorii din cele opt state estice au avut o contributie semnificativa asupra cresterii sustenabile din mai vechile state membre. Aceasta in conditiile in care migratia a fost relativ limitata: vorbind pe cifre, daca in 2004 aproximativ un milion de estici si-au parasit tarile de origine pentru slujbe in vest, in 2010 numarul acestora a ajuns la 2.3 milioane. Cifra nu este deloc de speriat daca o comparam cu 19 milioane cat este numarul total al expatriaților care traiesc in cele 15 state ale UE din vestul Europei. Toate datele arata asadar ca nici dupa 1 mai schimbarile nu vor fi majore, chiar daca vom asista la o crestere.

Cat priveste Germania si Austria, alaturi de personalul medical si specialistii in tehnologii inalte, agricultura si constructiile sunt cateva domenii in care muncitorii polonezi de pilda, au mare cautare. Cu rate ale somajului in scadere, Comisia Europeana spera ca cele doua tari sa beneficieze la randul lor de liberalizarea pietei care va intra in vigoare pe 1 mai.

Potrivit directorului Institutului de cercetari al Agentiei federale germane pentru munca, Joachim Möller, desi e greu de estimat, imediat dupa 1 mai Germania ar astepta in jur de 100 000 pana la 140 000 de muncitori anual, urmand ca rata de intrari in tara sa scada ulterior. Aceasta in conditiile in care, in aceeasi perioada, se asteapta ca 200 000 de germani sa iasa de pe piata muncii, a declarat Möller pentru agentia France Presse.

Expertii sunt de parere ca Germania a gresit impunand restrictii pana un ultimul moment. Argumentul ar fi ca specialistii de care ar fi avut nevoie economia germana s-au reorientat catre alte tari in conditiile in care, si asa, limba germana reprezinta o bariera care filtreaza piata foarte mult.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene numarul expatriaților din cele opt state est-europene devenite membre in 2004 care traiesc in cele 15 state vestice, se va ridica la 3.3 milioane in 2015 ajungand la aproape 4 milioane in 2020, adica 1% din populatia acestor tari la un loc.
XS
SM
MD
LG