Linkuri accesibilitate

Săptămâna electorală cu Valeriu Vasilică


Valeriu Vasilica, director Info-Prim Neo
Valeriu Vasilica, director Info-Prim Neo

„O campanie agresivă, scăpată de sub controlul AIE, ce poate avea ca efect absenteismul. Dacă se pierd aceste alegeri, se pierde şi Alianţa.”


Valeriu Vasilică: „Această primă săptămână mi s-a părut destul de, sau foarte activă, comparativ, să zicem, prima perioadă a referendumului din anul trecut şi chiar cu parlamentarele din anul trecut. Pe de o parte, este de-a mirării - sunt alegeri doar locale. Pe de altă parte, este şi o explicaţie: alegerile anticipate parlamentare sunt miza pentru aceste alegeri locale. Toate partidele, cel puţin cele mari, cele parlamentare, cred că şi-au dat seama, că nu au timp pentru a intra în campania electorală cu încetişorul.



Bănuiesc eu, că strategiile au fost formulate, iar spre mirarea tuturor, au fost formulate din timp, găselniţile au fost pregătite din timp. Mă refer aici la troleibuzele noi ale lui Dorin Chirtoacă. Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu PLDM-ul, care a lansat un proiect destul de apropiat ca „Prima casă” al lui Chirtoacă. Deci, lucrurile denotă o pregătire temeinică din timp.

Mai e şi Focul Haric. Dacă te uiţi foarte atent, s-ar părea, că acest rol de candidat la Primărie pentru Victor Bodiu a fost pregătit încă de acum un an şi ceva, pentru Victor Bodiu a fost în delegaţie după Focul Haric şi anul precedent, 2010. Pe cât de agresiv? Mie mi se pare agresiv, pentru că miza este aşa de mare! Mie mi se pare, că această agresivitate este exagerată, este scăpată de sub controlul politicienilor, liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană. Pentru că dacă se pierd aceste alegeri, se pierde şi Alianţa.”

Săptămâna electorală cu Valeriu Vasilică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct


Europa Liberă: Exista un meci celebru de şah pentru titlul de campion mondial. De-asupra, ceea ce era în văzul camerelor de luat vederi, era un joc paşnic, intelectual, iar pe sub masă adversarii îşi dădeau ghionturi şi se loveau unii pe alţii. Şi organizatorii chiar au fost nevoiţi să pună o bucată de placaj. Unora li se pare, că tot aşa se întâmplă în Alianţă – dincolo de aparenţele politicoase, membrii Alianţei exagerează cu ghionturile şi s-ar putea să îşi facă rău, îşi dau cu stângul în dreptul. Alegătorii sunt buimăciţi. Sau ei deja sunt obişnuiţi cu asemenea stare de lucruri? Cum credeţi?

Valeriu Vasilică: „Pot spune despre mine – eu nu sunt obişnuit şi nu vreau să mă obişnuiesc cu astfel de lucruri mărunte şi de suprafaţă. Dacă s-au făcut strategii, trebuia să se mai facă şi încă un pas. Să se facă strategii, nu doar declaraţii de neagresiune, strategii de cum ne comportăm cu partenerii de Alianţă. În cazul în care va avea loc turul doi, şi la Chişinău va avea loc turul doi, dar şi în celelalte localităţi, nu se ştie dacă adepţii partidelor componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană nu se plictisesc, nu se scârbesc de acest joc nu tocmai inteligent al politicienilor şi ar putea să nu iasă. Or, electoratul comunist este unul foarte disciplinat şi s-ar putea să fie suficient. Dacă nu, o parte din electoratul democrat este riscul să treacă dincolo, pentru că ăştea îi văd mai reci, mai calmi, mai nu ştiu cum, sau cel puţin în raport cu partenerii din interiorul propriei campanii. Şi în sensul ăsta există riscul că se dezamăgeşte o parte din electorat, că se plictiseşte, să i se facă scârbă de ceea ce vede.”

Europa Liberă: În sensul ăsta CEC-ul întreprinde nişte eforturi de motivare a alegătorilor. Cum credeţi, că va evolua rata absenteiştilor?


Valeriu Vasilică: „Deja am zis care este pericolul. Prin acţiunile lor, din interiorul Alianţei generează absenteism. Mai este încă un mopment – acestea sunt alegeri locale, nu parlamentare. Concetăţenii noştri de peste hotare nu vor veni să voteze aici. Era uşor de calculat mai înainte. Haideţi să ne amintim, că Alianţa a câştigat pe ultima sută de metri, dacă nu de centimetri, cu voturile multe sau puţine din afara hotarelor, de la conaţionalii noştri de peste hotare. Or, un calcul simplu matematec trebuie să-i atenţioneze şi să zică: noi vom avea cu atâtea voturi mai puţin.”
XS
SM
MD
LG