Linkuri accesibilitate

Marial Lupu: comunicarea între ţări nu trebuie să se facă doar prin declaraţii pentru presă


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu face bilanţul vizitei oficiale la Bucureşti.


În încheierea vizitei de două zile la Bucureşti, preşedintele interimar Marian Lupu a tras o serie de concluzii, într-un interviu acordat Valentinei Ursu:

Europa Liberă: Ce înseamnă o intrare în normalitatea relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti?


Marian Lupu: „Întîi de toate o intrare în normalitate ar însemna plecarea de la practica vicioasă pe care am văzut-o şi noi ani şi ani de zile, cînd comunicarea între ţări se făcea doar pe calea de declaraţii pentru presă. Declaraţii agresive, declaraţii nervoase care nicidecum nu duceau la promovarea unui dialog. Era mai degrabă un duel, era o luptă, un război. Or, dacă vorbim de o normalitate, asta ar însemna că relaţiile dintre state şi dialogul se poartă de o manieră calmă, liniştită, constructivă, ţinîndu-se cont de interesul naţional al fiecărui partener.”

Marian Lupu despre vizita sa la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:26 0:00
Link direct


Europa Liberă: Aţi menţionat că există şi un cadru juridic bilateral care permite adîncirea cooperării moldo-române, dar în acelaşi timp vorbiţi despre un acord interstatal. Acest acord interstatal ar înlocui tratatul politic de bază despre care s-a vorbit atît de mult sau e acelaşi document cu altă denumire?

Marian Lupu: „Este opţiunea numărul doi. Noi vorbim despre acelaşi calibru de document. Da, cadrul juridic este suficient de dezvoltat, în special după progresul înregistrat pe parcursul anului 2010 cînd au fost semnate 24 de acorduri, memorandumuri şi alte documente bilaterale. Eu cred că cel mai important este ca noi să atingem acest consens şi să ajungem la semnarea unui asemenea document politic larg, precum s-a întîmplat în cazul tratatului privind regimul de frontieră.”

Europa Liberă: Dar pentru că în aceste două zile aţi vorbit despre acest parteneriat strategic dintre Chişinău şi Bucureşti, la ce se reduce acest parteneriat strategic?

Marian Lupu: „Întîi de toate o susţinere de importanţă strategică pentru noi în contextul de integrare europeană. Susţinere politică, susţinerea demersurilor noastre, deschiderea de uşi în alte capitale europene şi la Bruxelles, ţinînd cont de capacităţile diplomatice ale României. În al doilea rînd, este vorba de transmiterea acestei experienţe know-how a informaţiei, a tot ce este foarte valoros pentru implementarea acelor acţiuni care vizează procesul de integrare europeană, a relaţiei comercial-economice. Poziţia numărul doi la exporturi, poziţia numărul trei la importuri.”

Europa Liberă: Şi numai sub 8% investiţii româneşti în Moldova.

Marian Lupu: „Staţi puţin. 650 de milioane schimburile comerciale pe durata unui an. La fel, foarte evident se demonstrează un caracter strategic în relaţiile dintre ţările noastre. Da, este loc şi pentru mai bine. Aţi menţionat investiţii. Sub 8%. Este foarte modest. Iată de ce am venit aici la Bucureşti la Camera de Comerţ şi Industrie, în cadrul unei întrevederi cu mediul de afaceri, cu investitorii pentru a-i invita şi pentru a-i determina să investească în economia moldovenească.”

Europa Liberă: Problema transnistreană a fost şi ea o prioritate în dialogul moldo-român?


Marian Lupu: „Nu poţi să nu atingi acest subiect pe un foarte simplu motiv. România este stat membru al Uniunii Europene. Iar UE este parte prezentă în formatul 5+2.”

Europa Liberă: România poate face ceva concret?


Marian Lupu
: „Noi nu vorbim de o implicare sau participare pe bilaterală. Eu nu în zadar am menţionat că este vorba de participarea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Aţi discutat şi despre nevoia consolidării şi pe mai departe a Alianţei pentru Integrare Europeană. Domnul Băsescu, preşedintele României a spus că o eventuală destrămare a acestei alianţe ar schimba atitudinea vestului faţă de R. Moldova. Nu ar mai avea Moldova sprijinul UE pe care îl are acum.


Marian Lupu: „Asemenea abordări şi asemenea declaraţii au fost făcute de reprezentanţii a foarte multe state membre a UE, de autorităţi europene. Şi este un lucru absolut firesc, fiindcă Alianţa pentru Integrare Europeană este văzută ca garantul continuităţii politicilor de integrare europeană şi a reformelor pe care le-am pornit în ţară. Şi atunci, această fereastră de oportunităţi care ne-a fost deschisă de către UE şi pentru negocierea acordului de liber schimb, şi liberalizarea de vize, şi acord de asociere, dacă UE pierde încrederea în autorităţile statului moldav, - ceea ce se va întîmpla cu siguranţă dacă se destramă Alianţa pentru Integrare Europeană şi se formează o altă alianţă de altă culoare -, într-adevăr, această fereastră de oportunităţi mai mult ca sigur va fi închisă, fiindcă UE-ul îşi va pierde încrederea în ataşamentul acestei noi configuraţii cu adevărat pentru procesul de integrare europeană.”

Europa Liberă: Ceea ce a lăsat să se înţeleagă din declaraţia sa domnul Băsescu că şi România ar putea să-şi schimbe atitudinea faţă de R. Moldova în cazul prăbuşirii acestei alianţe.

Marian Lupu
: „Este absolut firesc pentru că România este stat membru al UE şi atunci această poziţie exprimată se referă atît la o atitudine generală a UE pentru R. Moldova, cît şi atitudinii statelor-membre ale UE în mod individual pentru Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG