Linkuri accesibilitate

1.05 - București: „Macho”


Tonul intervenţiilor premierului este întotdeauna macho: ofensiv, brutal chiar când a sugerat inutilitatea investigării arhivelor fostei Securităţi, s-a referit la «linsul dosarelor».”



1 mai 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Horia Roman Patapievici)

„Macho”

„Imaginea guvernului Năstase este aceea a unui guvern viril. Tonul intervenţiilor premierului este întotdeauna macho: ofensiv, brutal chiar, cum a fost atunci când pentru a sugera inutilitatea investigării arhivelor fostei securităţi, s-a referit la «linsul dosarelor».”

Un punct de vedere de H. Roman Patapievici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:52 0:00
Link direct


Guvernul Năstase a anunţat că va reduce cu o treime birocraţia de stat dar specificul acestor unităţi va elimina posibilitatea ca disponibilizările să se facă pe criterii de merit.

„Specificul uman al oricărei unităţi bugetare este relaţia nesănătoasă dintre autoritatea şefului, care se bazează pe intrigă şi administrarea după bunul plac al resurselor bugetare şi poziţia subordonatului, care depinde integral de bunăvoinţa şefului. [...] Evident criteriile de disponibilizare sunt strict profesionale, la care se adaugă unele sociale: o femeie gravidă nu va fi dată afară. Vor fi făcute tabele cu criterii de evaluare iar şefii cei mărunţi vor înainta liste cu propuneri de disponibilizare. Să presupunem că şefii cei mici au şi ei protejaţii lor. Mă aştept ca numele protejaţilor să nu se afle pe lista înaintată şefilor mai mari.

Din servilism vor fi excluse şi numele acelor angajaţi care sunt protejaţii direcţi ai şefilor mai mari. Lista ajunge acum pe masa şefilor intermediari. Şi aceştia au protejaţi. Trebuie să aibă pentru că aşa se conduce un colectiv bugetar în România. Astfel că lista va fi schimbată pentru a exclude şi pilele necunoscute ale şefilor mai mari. Ajunsă la şefii cei mari, lista va fi din nou modificată pentru a ţine cont şi de pilele acestora. ...iniţial, criteriile de competenţă profesională au fost luate în considerare. Însă, ţinând cont de specificul de personal al unităţilor bugetare, aceste criterii au fost abandonate pe drum pentru că pilele şefilor au întâietate.
...această contra selecţie s-a făcut în defavoarea celor care fiind competenţi, nu au fost iniţial cuprinşi pe listă. [...]

Rezultatul net al aşa zisei restructurări profesionale de personal este eliminarea unui număr de angajaţi competenţi, care nu au si nu dispun de pile.”
XS
SM
MD
LG