Linkuri accesibilitate

Pluralismul politic și religios ca discomfort (V.Ciobanu/Adevărul)


Integrarea europeană și reintegrarea transnistrenilor (Jurnal de Chișinău).


Colegul nostru Vitalie Ciobanu, scrie in cotidianul Adevărul despre o emisiune pe care a ascultat-o in timpul sarbătorilor pascale la postul naţional de radio. Se vorbea despre combaterea sectelor religioase şi despre credinţa ortodoxa care este in primejdie. Vitalie Ciobanu arată asemănarea între pluralismul religios şi cel politic: provoacă discomfort. Competiţia deranjează, e o adevărată piaţă cu oferte ale mântuirii iar acest tip de emisiuni contrazic angajamentele pro-europene ale statului moldovean, adaugă scriitorul Vitalie Ciobanu.

Cu certitudine, politicienii noştri se pricep mai bine la făcut campanii electorale, decât la guvernat ţara, scrie Constantin Cheianu în Timpul. Dacă s-ar dărui tot atât de mult treburilor ţării, cum se avântă în tot felul de acţiuni propagandistice, cu certitudine am trăi într-o altă ţară.

Tot acolo Pavel Păduraru scrie că oamenii îi tratează pe concurenţii electorali ca pe nişte zăpăciţi ce se mănâncă asemenea unor javre între ei. „A pierit dragostea, s-au ofilit şi pătlăgelele”, vorba rusului... Cetăţenii noştri şi-au dat seama că miraculoasa lor dragoste, iluzorie şi depărtată, nu este decât o terifiantă farsă.

Dacă Moscova ar fi dorit sincer instaurarea păcii in întreaga Republica Moldova, ea ar fi trebuit demult sa-l inlature pe Smirnov. De ce abia acum? Nicolae Negru scrie că asistam la o schimbare de macaz, o noua tactica in relatiile cu Moldova, dictata de strategia Uniunii Europene dar si a României. Oricum, editorialistul scrie in Jurnal de Chisinau, moldovenii s-ar putea pomeni in faţa dilemei: sa incetinească sau chiar sa stopeze integrarea europeana de dragul reintegrarii transnistrenilor sau nu.

Tot in Jurnal de Chisinau puteţi afla daca Alianţa pentru Integrare Europeana se va destrăma dupa alegerile din 5 iunie, într-o analiză de Petru Bogatu. Mai multe va invitam sa citiţi in paginile ziarelor de azi.
XS
SM
MD
LG