Linkuri accesibilitate

Musulmanii moldoveni regretă atacurile anti-islamiste


Preşedintele Ligii Islamice, Sergiu Sochircă
Preşedintele Ligii Islamice, Sergiu Sochircă

Sergiu Sochircă: „Este o propagandă absolut greşită împotriva Islamului. Islamul cheamă la toleranţă, la lucruri paşnice.


De câteva săptămâni, Mitropolia Moldovei protestează împotriva înregistrării oficiale la Ministerul justiţiei a unei asociaţii musulmane. Patriarhul Vladimir a numit oficializarea Ligii Islamice o înjosire iar alţi preoţi au avertizat mai mult sau mai puţin voalat că musulmanii ar pune la cale ceva rău. Iar ieri, liderul opoziţiei comuniste Vladimir Voronin a condamnat şi el decizia Ministerului justiţiei, apelând la exemple din istoria medievală a Moldovei.

Ministerul Justitiei a inregistrat in luna martie Liga Islamică ce reuneşte mai multe asociaţii de musulmani după ce ani la rând reprezentanţilor acestui cult i-a fost refuzată înregistrarea oficială in Republica Moldova. Adeptii islamului au declarat că acum vor putea sa-şi faca nestingherit rugaciunile colective si poate chiar sa-si inalte casele tradiţionale de rugăciuni denumite moschei.

Musulmanii moldoveni regretă atacurile anti-islamiste ale preoţimii ortodoxe şi opoziţiei comuniste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct


Înalt Prea Sfintitul Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove, a condamnat înregistrarea oficială a islamului spunând că, in numele lui Allah, musulmanii ar putea provoca neplaceri in societatea moldovenească.

Pentru liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, reacţia Mitropoliei a fost prea blândă, acesta spunând ieri că inregistrarea cultului Islamic ar fi „o profanare” a adepţilor religiei majoritare, iar biserica ortodoxa ca şi cum ar fi „luat apa in gura”.

Preşedintele Ligii Islamice, Sergiu Sochircă, numeşte „absurde” acest gen de atitudini:

Sergiu Sochircă: „Este o propagandă absolut greşită împotriva islamului. Islamul cheamă la toleranţă, la lucruri paşnice. Probabil Mitropolia acuma simte frica aceasta că va fi o răspîndire a Islamului şi oamenii vor avea şi o altă alegere.”

Sergiu Sochircă mai spune că scopul musulmanilor a fost să-şi obţină nişte drepturi fireşti, şi nu să provoace neplăceri:

Sergiu Sochircă: „Pînă la înregistrarea Islamului noi aveam probleme în timpul rugăciunilor de vineri, aveam probleme cu sărbătorile, când, spre exemplu, era prezentă poliţia la rugăciunile noastre. Am avut dosar administrativ în judecată şi chiar dacă am fost achitat, eram acuzat că propag un curt care nu este recunoscut în R. Moldova. Eu înţeleg că asta era legat de securitate, dar nu în aşa măsură. De aceea am fost nevoiţi să înregistrăm islamul oficial pentru că atunci cînd vine cineva şi îţi spune că n-ai dreptul să te rogi, chiar nu e normal.”

Solicitat de noi, Petru Pruteanu, profesor la Academia Teologică Ortodoxă din Chişinău, a explicat astfel motivele îngrijorării exprimate de biserica ortodoxă în legătură cu această înregistrare:

Petru Pruteanu: „Primul aspect pe care îl văd eu îngrijorător este faptul că din Islam nu se poate ieşi decât cu picioarele înainte, cum se spune la noi la ţară. Neoficial, dar general practicat, cel care se leapădă de Islam trebuie să fie omorât. Dacă acest argument se pare neargumentat, sunt şi altele – statele arabe au nişte programe foarte bine puse la punct despre care noi nici nu ştim sau le privim cu naivitate. Să nu credeţi că trimiterea studenţilor musulmani aicea este chiar inocentă. Şi noi vedem că primul lucru pe care îl fac ei aicea este să se căsătorească cu femeile de aici care sunt obligate să treacă la Islam. Banii mulţi pe care îi au ei le permite să desfăşoare o campanile foarte eficientă de prozilitism. Vor izbuti şi prin argument de genul – Moldova este o ţară de alcoolici, iar în Islam nu se bea, aşa că treceţi în Islam, şi altele ca acestea - vor reuşi să se instaureze, cu valorile lor morale, cu alte principii. De exemplu, nerespectarea drepturilor femeilor…”

Petru Pruteanu mai afirmă că biserica ortodoxă nu este împotriva înregistrării cultului Islamic, dar împotriva a ceea ce crede a fi egalareai în drepturi a cultelor minoritare cu cel majoritar.

Alexandru Tănase, acum judecător la Curtea Constituţională, dar aflat în funcţia de ministru al justiţiei atunci când Liga Islamică a ajuns cu acte în regulă, insistă că cultul nu putea să nu fie înregistrat în Republica Moldova:

Alexandru Tănase: „Islamul nu este o sectă, ci una din cele trei mari religii mondiale. Nu există nici o ţară de pe glob unde să nu fi fost autorizată funcţionarea cultului Islamic. Noi avem normă constituţională prin care garantăm tuturor persoanelor libertatea de confesiune. Cei care au solicitat înregistrarea au respectat întocmai legea. Adiţional, refuzul de înregistrare a islamului în perioada comunistă a fost absolut arbitrară. Noi avem chiar şi o condamnare la CEDO în urma acestui refuz. De la faptul că nu sunt înregistraţi, nu înseamnă că ei nu există.”

Potrivit Ligii Islamice, in Moldova sunt circa 17 mii de musulmani, dintre care cinci mii de moldoveni convertiti la acest cult religios. Potrivit datelor ultimului recensământ, numărul musulmanilor înregistraţi oficial în Republica Moldova ar fi în jur de două mii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG