Linkuri accesibilitate


Citeva state membre ale Uniunii Europene au dat de inteles ca sint gata sa sprijine incercarea Frantei si Italiei de a face mai simpla reluarea controalelor de frontiera in mai multe tari europene, dupa influxul de migranti din Nordul Africii.

Honor Mahony scrie in EuObserver ca Germania, Olanda, Grecia si Malta au acceptat apelul Parisului si Romei pentru modificarea Acordului Schengen (care prevede calatoria fara pasaport in cea mai mare parte a Uniunii Europene), subliniind in acelasi timp importanta mentinerii unei „Europe deschise”.

„Daca sistemul Schengen poate fi imbunantatit, asta e bine; si el trebuie imbunatatit, dar dreptul de a calatori liber in Europa este o realizare atit de importanta incit nu trebuie renegociata”, declara miercuri seful diplomatiei germane Guido Westerwelle, citat de France Presse.

Ministrul olandez al imigratiei Gerd Leers spunea intr-o dezbatere parlamentara ca se va opune celor ce vor propune simpla reinstaurare a controalelor la frontiera, pentru ca acestea sint impotriva unei Europe deschise. Leers a precizat insa ca va saluta discutia cu privire la modalitatea de a intari reglementarile Schengen cu privire la combaterea imigratiei ilegale, mai ales in „aceste vremuri tulburi”.

Oficialitati din Malta si Grecia au vorbit despre nevoia ca alte state membre sa-si arate „solidaritatea” cu tarile de la marginea de sud a Europei. Mica insula mediteraneana Malta este deseori portul de intrare al migrantilor din Africa, iar Grecia se lupta sa-si faca mai sigura granita cu Turcia.

Vicepremierul maltez Tonio Borg s-a declarat de acord cu reizuirea tratatului Schengen daca aceasta reduce povara, si nu o face mai grea, si si-a exprimat speranta ca revizuirea nu va insemna ridicarea de ziduri si porti, ci o mai mare solidaritate.

Tarile din sudul Europei se pling de multa vreme ca restul tarilor europene sint surde la faptul ca ele trebuie sa faca singure fata valurilor de imigranti in Uniunea Europeana.

Tensiunea a crescut in ultimele saptamini, dupa ce Italia, confruntata cu un val de citeva mii de personae, in majoritate tunisieni, s-a vazut nevoita sa acorde permise de rezidenta temporare. Multi dintre tunisieni, care sint francofoni, au plecat insa spre Franta, care a reactionat inchizindu-si granitele.

Dupa o intrevedere menita sa calmeze spiritele, presedintele Frantei, Nicolas Sarkoyz si premierul italian Silvio Berlusconi au dat marti 26 aprilie o declaratie comuna in care se cere reinstaurarea controalelor la frontierele interne ale Uniunii in circumstante exceptionale. Comisia Europeana a promis ca va incerca sa defineasca acele situatii exceptionale si se asteapta sa-si faca publice propunerile pina la 4 mai. Oficialitatile Uniunii Europene au subliniat insa in mod repetat ca reluarea cotroalelor la granitele interne nu va deveni o rutina.

Acordul Schengen a fost semnat in 1995 de majoritatea statelor membre in in Uniune dar si de Norvegia, Elvetia si Islanda. Desfiintind controalele la frontierele dintre tarile semnatare, cu exceptia cazurilor de amenintare la adresa sigurantei nationale, acordul Schengen se bazeaza pe increderea reciproca dintre tarile semnatare, si prevede libera circulatiei a cetatenilor europeni in interiorul Uniunii, dar si a cetatenilor non-europeni care au viza de intrare intr-una din tarile semnatare. Aceasta incredere a fost pusa insa recent la incercare atit de valurile de imigranti generate de revoltele din tarile arabe, cit si de cresterea popularitatii a partidelor de extrema dreapta si anti-imigrationiste din citeva state membre ale Uniunii Europene.

Despre acelasi test este vorba si intr-un articol semnat de Agnès Poirier in „Independent”. Ea scrie ca pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale din Franta si cu o formatiune de extrema dreapta (Frontul National) din ce in ce mai vehementa in actiuni si declaratii, presedintele Nicolas Sarkozy s-a vazut nevoit sa ia masuri ferme impotriva a ceea ce multi considera in Franta a fi imigratie economica (care e opusa azilului politic, de care pot beneficia libienii mai mult decit tunisienii).

Silvio Berlusconi este si el ostatecul partenerului sau de coalitie, Liga Nordului, un alt partid de extrema dreapta pentru care imigratia este un important subiect electoral.

Nicolas Sarkozy si Silvio Berlusconi au cerut clauze speciale „in circumstante exceptionale” si o reluare temporara a controalelor la granite pentru a tine sub control fluxul de migranti din Africa de Nord. Avind insa in vedere evolutiile din acea parte de lume, chiar daca cele 25 de state membre ale Uniunii Europene cad de acord cu privire la ce anume inseamna „circumstantele exceptionale”, e posibil ca acestea din urma sa fie mai mult decit temporare, scrie Agnès Poirier in incheierea articolului din „Independent”.
XS
SM
MD
LG