Linkuri accesibilitate

Gazoductul Ungheni-Iași (Hotnews)


Noua Constituție a Ungariei (Evenimentul zilei).


Portalul de stiri Hotnews da informatii despre stadiul construirii gazoductului Ungheni-Iasi, o conducta de interconectare asupra careia autoritatile romane si moldovene au convenit de mai mult timp, dar despre care a vorbit pana acum aproape numai partea moldoveana. Hotnews a obtinut confirmarea din partea Ministerului roman al economiei, care sustine ca lucrarile ar putea incepe in acest an. Pentru luna iunie este asteptata prezentarea studiului de fezabilitate.

Gazoductul va fi o conducta reversibila, care poate transporta gaze naturale in ambele sensuri in functie de necesitati, desi partea romana o considera o varianta de aprovizionare provizorie a Republicii Moldova, in situatii de criza. Sunt oferite detalii despre costurile proiectului si este explicata importanta mult mai mare pe care gazoductul o are pentru partea moldoveana. In timp ce mia de metri cubi de gaze importate din Rusia costa 165 de dolari pentru Romania, Moldova plateste 320 de dolari.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei este astazi o analiza a noii constitutii a Ungariei, semnata Ioana Lupea. Autoarea urmareste in mod special dimensiunea de precedent pe care legea adoptata la Budapesta ar putea-o dobandi in spatiul european si prin care s-ar face loc diverselor forme de totalitarism modern. Parlamentul de la Budapesta a aprobat recent, prin votul majoritatii de doua treimi pe care o detine actuala coalitie de la putere, o constitutie extrem de contestata chiar de unguri. Ioana Lupea se opreste, de pilda, la extinsul segment final care descrie cum pot fi adoptate starea de exceptie si de urgenta, care aduc diverse restrangeri ale drepturilor cetatenesti: practic – si simplificand mult –prin simpla decizie a presedintelui, daca Parlamentul nu se poate intruni. Libertatea presei nu mai este garantata, ci doar recunoscuta si protejata. Se deschide drum interzicerii avorturilor – considera Lupea -, iar mandatul membrilor unor structuri ale statului, precum Curtea constitutionala, este extins la 12 ani, ceea ce ar bloca deciziile viitoarelor guverne.

Editorialista de la Evenimentul zilei evoca temerile unor tari precum Germania: si alte puteri europene, de dreapta sau de stanga, ar putea forta asemenea prevederi in Constitutiile statelor lor. „Cand unui partid ii este daruita o majoritate de doua treimi in parlament, domnia majoritatii – regula a democratiei – se poate transforma intr-o dictatura a majoritatii”, se mai arata in acest editorial.
XS
SM
MD
LG