Linkuri accesibilitate

30.04 - Chișinău: Vladimir Voronin la București


Cu președintele Traian Băsescu în 2007
Cu președintele Traian Băsescu în 2007

Vladimir Voronin: „ca preşedinte nou ales, pentru prima dată particip la aşa summit de nivel înalt şi este o experienţă poate bună pentru a o folosi mai departe.”



30 aprilie 2001

Ora Moldovei.

Vladimir Voronin la București.

Dan Ionescu: Aflat la Bucureşti pentru a participa la întâlnirea la nivel înalt pentru mediu şi dezvoltare durabilă în regiunea carpato-dunăreană, preşedintele Republicii Moldova, Vladimit Voronin a avut astăzi o agendă de lucru încărcată. De la Bucureşti relatează Lina Grîu.

Vizita la Bucureşti a preşedintelui moldovean Vladimir Voronin este importantă mai ales prin întâlnirile bilaterale, avute cu ocazia summitul privind mediul şi dezvoltarea durabilă în regiunea carpato-dunăreană, la care au participat opt şefi de state din regiune. Este cea de a doua ieşire în lume a preşedintelui inaugurat de mai puţin de o lună, prima fiind efectuată la Moscova, ocazie cu care Vladimir Voronin a trasat ferm drept prioritară colaborarea cu Rusia şi statele CSI.

Astăzi Vladimir Voronin a avut întrevederi cu preşedinţii Ucrainei, Bulgariei, Croaţiei, Slovaciei şi a Bosniei şi Herţegovinei, precum şi cu coordonatorul Pactului de stabilitate în Balcani, Bodo Hombach, aflat la Bucureşti cu ocazia summitului. În cadrul acestei ultime întâlniri, preşedintele moldovean a solicitat lui Bodo Hombach includerea Republicii Moldova în Pactul de stabilitate la şedinţa din iunie a Mesei regionale a Pactului. Voronin a apreciat drept foarte necesară participarea Chişinăului la această iniţiativă regională, anulând în felul acesta declaraţiile anterioare ale unor lideri comunişti, care au susţinut că „în spatele Pactului de stabilitate stau armele încărcate ale NATO”.

Vladimir Voronin: „Solicit susţinerea şi a domnului coordonator şi am să-l mulţumesc pe domnul Iliescu pentru susţinerea de aderare la acest Pact. Noi suntem dispuşi, când o să fie conferinţa în iunie la Bruxelles, ca să se discute întrebarea referitor la aderarea Moldovei la acest Pact de stabilitate.”

La rândul său, Bodo Hombach a declarat, că atât el personal, cât şi toate statele membre ale Pactului, susţin formalizarea prezenţei Republicii Moldova în acest organism. La discuţiile avute în chiar dimineaţa zilei de astăzi cu Leonid Kucima, Vladimir Voronin a primit invitaţia de a efectua o vizită de lucru la Kiev, care va avea loc cel mai probabil în luna mai. Preşedintele Kucima a reiterat sprijinul Ucrainei ca mediator în reglementarea conflictului transnistrean, reieşind din principiul integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova. Vladimir Voronin a solicitat preşedintelui ucrainean să intervină pentru ratificarea acordului de proprietate cu Moldova, semnat de mai bine de şase ani. Din cauza neratificării acestui acord, Moldova este pe cale de a pierde aproximativ 140 de imobile de pe litoralul ucrainean.

Vladimir Voronin: „Nouă acum principalul ne trebuie ca ei să ne susţină pe noi referitor la proprietatea noastră, pe care o avem în Ucraina. Avem undeva în jurul la 140 de obiecte şi se destramă, se distrug, se fură, se nimicesc şi copii, şi veteranii n-au unde se duce în sanatoriile astea, la malul mării. Asta e o problemă foarte importantă. Aşa că noi în asta trebuie să găsim o soluţie.”

Au fost puse în discuţii şi alte puncte sensibile, cum ar fi Terminalul de la Giurgiuleşti şi acordul privind frontiera de stat, care prevedea cedarea de teritoriu naţional către Ucraina în regiunea localităţii Palanca. Împotriva acordului au protestat atât locuitorii din Palanca, cât şi o parte a clasei politice de la Chişinău. Şi în consecinţă, Ucraina a început construcţia unei porţiuni de şosea de 30 de kilometri, care să ocolească teritoriul Republicii Moldova, iar acordul cel mai probabil va fi modificat.

Ministrul moldovean de externe, Nicolae Cernomaz, ne-a declarat, că în cadrul discuţiilor preşedintele Leonid Kucima şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul, că Transnistria continuă să rămână o gaură neagră a Europei.

Nicolae Cernomaz: „Preşedintele Kucima de asemenea e îngrijorat, ca şi noi, ca şi ţările limitrofe de faptul, că Transnistria rămâne o fisură neagră, o gaură neagră în Europa, care le afectează şi lor, şi nouă, şi altor state bugetul, unde are loc transportul ilicit cu produse petroliere, alcool, ţigări, etc. S-a vorbit de asemenea şi a fost un punct comun al celor doi preşedinţi în fortificarea frontierelor de Est. Suntem în căutare de granturi, de ajutoare de la organismele internaţionale financiare, care ar putea să ne ajute. Dacă ţineţi minte, este vorba de dotarea tehnică foarte serioasă în acest aspect. Ar putea să fie Uniunea Europeană, ar putea să fie Statele Unite ale Americii, ar putea să fie alte organizaţii, care ar putea să ne ajute în acest aspect. Pentru noi, o ţară săracă, este extrem de importantă şi altă problemă - să găsim resursele necesare pentru a paşaportiza toate categoriile de populaţie. Am în vedere începând de la elevi, bătrâni, adică păturile tradiţional vulnerabile. Şi iată, şi în acest aspect deja noi am întreprins paşi serioşi.”

Vladimir Voronin l-a invitat pe preşedintele bulgar Peter Stoianov, aflat la sfârşit de mandat, să viziteze Moldova şi a solicitat acestuia reducerea costului vizei de intrare în Bulgaria pentru cetăţenii moldovenii. Peter Stoianov la rândul său a cerut ca Moldova să ratifice acordul privind tranzitarea deşeurilor radioactive de la centrala atomică de la Kozlodui, acord care a trezit o puternică reacţie negativă a societăţii civile de la Chişinău. Cei doi şefi de stat au convenit asupra necesităţii unei şedinţe a comisiei economice mixte moldo-bulgare. Vladimir Voronin a primit o invitaţie oficială şi din partea preşedintelui Croaţiei. În cadrul vizitei viitoare vor fi semnate opt acorduri bilaterale. Totuşi, cele mai importante rămân a fi întâlnirile, pe care le va avea mîine delegaţia moldovenească cu conducerea României, prioritar în discuţie fiind problemele economice.

Iată ce a declarat Vladimir Voronin la conferinţa de presă, susţinută de şefii delegaţiilor după semnarea declaraţiei comune la acest summit de la Bucureşti: „Acest summit are loc chiar la începutul secolului, care, după cum noi ştim, o să fie un secol al ocrotirii naturii şi a mediului. Este important şi momentul al doilea că noi, ţara mea pe care eu o reprezint, Republica Moldova, este aderată la această uniune a ţărilor carpato-dunărene şi noi suntem dispuşi în modul cel mai responsabil să contribuim ca acele probleme, care astăzi au fost discutate şi declaraţia căreia noi am semnat-o, am votat-o, am susţinut-o, să contribuim ca ea să fie îndeplinită. Un moment, poate personal pentru mine, este că eu, ca preşedinte nou ales, pentru prima dată particip la aşa summit de nivel înalt şi tot este o experienţă poate bună pentru a o folosi mai departe. Şi ultimul lucru ce vreau să apreciez, e că eu aştept cu mare nerăbdare ziua de mîine, care conformn înţelegerilor pe care le avem prealabil şi la invitaţia domnului preşedinte Iliescu să avem întâlniri, tratative, după care, sper eu, în relaţiile între Republica Moldova şi România să fie deschisă o pagină nouă.”

Solicitat de ziarişti, Voronin a spus, că armamentul rusesc stocat în Transnistria constituie un mare pericol ecologic pentru întreaga regiune şi a reiterat sprijinul conducerii de la Chişinău pentru retragerea acestuia. În seara zilei Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu preşedintele Senatului României, Nicolae Văcăroiu.

De la Bucureşti, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG