Linkuri accesibilitate

Acuzaţiile împotriva lui Magnitsky au fost fabricate de ministerul de interne şi de oficiali ai FSB, scrie Vedomosti, citind părţi din raportul parţial al comisiei independente.


Comisia independentă numită de preşedintele Rusiei Dmitri Medvedeev pentru a investiga cauzele morţii în detenţie a avocatului Serghei Magnitsky este in etapa realizării raportului. Deşi rezultatele sunt parţiale, comisia de investigaţie independentă acuză agenţiile statului că au fabricat probele prin care a fost reţinut şi judecat tînărul avocat. Magnitsky a fost acuzat în 2008 de evaziune fiscală, după ce a descoperit un sistem prin care poliţia obţinea în mod ilegal returnări masive de taxe, în valoare de 230 de milioane de dolari. Tinărul avocat a murit în detenţie la un an după arestare.

Potrivit informaţiilor parţiale care au apărut în presă din raportul comisiei independente, autorităţile ruse l-au reţinut ilegal pe tînărul avocat, l-au judecat folosind probe contrafăcute şi în detenţie nu i-au asigurat dreptul la tratament medical adecvat, ceea ce i-a produs moartea.

„Acuzaţiile împotriva lui Magnitsky au fost fabricate de ministerul e interne şi de oficiali ai Serviciului Federal de Securitate, - scrie ziarul Vedomosti, - citind părţi din raportul parţial al comisiei independente. Ludmila Alekseeieva, care face parte din comisie şi care este membra a consiliului pentru drepturile omului spune că raportul final ar putea să fie gata în luna mai, dar nu este sigur.

„Lucrează la el mai multe persoane, dar ele au şi alte răspunderi, aşa ca nu se poate spune cînd anume va fi gata raportul final. Dar au hotărît să se grăbească şi să îl termine cît mai iute".

Serghei Magnitsky a lucrat la Hermitage Capital, cea mai mare firma de investiţii la acel moment din Rusia şi a fost arestat după ce a descoperit şi a acuzat oficialităţi ale ministerului de interne că au obţinut ilegal returnări de taxe în valoare de 230 de milioane de dolari.

După 11 luni în detenţie, în condiţii foarte precare, tinărul avocat de 37 de ani a murit, refuzîndu-i-se tratamentul necesar. Moartea sa a stîrnit un val de proteste în lumea occidentală, iar influenţi politicieni americani au cerut impunerea de sancţiuni împotriva celor implicaţi în moartea avocatului.

Investigaţia este în desfăşurare, în continuare, şi pînă acum nimeni nu a fost acuzat de moartea avocatului. Ministerul de Interne, prin probele aduse în proces – probe despre care acum comisia spune că au fost contrafăcute, – a acuzat compania Hermitage Capital că ar fi vinovată de o evaziune fiscală de 230 de milioane de dolari.

Sprijinitorii lui Magnitsky au acuzat administraţia penitenciarului că l-ar fi lăsat sa moară pe avocat pentru a-l reduce la tăcere. Acum, potrivit informaţiilor din ziarul Vedomosti aceste acuzatii ar fi susţinute şi de comisia independentă iniţiată de Dmitri Medvedev şi unul dintre principalii vinovaţi este considerat Oleg Silcenko, anchetatorul al cazului. Acesta nu i-ar fi permis avocatului să aibă tratamentul medical necesar.

Preşedintele comisiei independente de investigaţii Valery Borşciov spune că o parte din vină o poartă şi Aleksandra Gauss, medic la centrul de detenţie la care a fost dus în ultimă fază tînărul avocat. Nici aceasta nu i-a acordat asistenţa medicală necesară.

William Browder, preşedintele de la Hermitage Capital se îndoieşte că Kremlinul ar dori să îi aducă în faţa instanţei pe cei vinovaţi de moartea avocatului. Domnul Browder a investit enorm, inclusiv într-un film documentar, pentru ca acest caz să nu rămînă „îngropat” în uitare sau în Rusia.
XS
SM
MD
LG