Linkuri accesibilitate

PD şi PL se lansează oficial în campania electorală


Experţii susţin că alegerile locale din 5 iunie vor fi un test al trăiniciei alianţei de guvernare.


Partidul Democrat este singura formaţiune parlamentară care, în capitală, va miză în acest scrutin pe un primar femeie. Candidatul democraţilor, Valentina Buliga, acum ministru al protecţiei sociale cu o lungă carieră pe scara autorităţilor centrale, a declarat din capul locului că a venit timpul ca Chişinăul să fie condus de o femeie, după ce toţi bărbaţii care s-au aflat pînă acum în această funcţie şi-ar fi dovedit ineficienţa.

PD şi PL s-au lansat oficial în alegerile locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00
Link direct


„Politica bărbaţilor în acest oraş şi-a arătat eficienţa – prin gropile de pe drumuri, debandada din administraţie, lupta pentru supremaţie în loc de luptă de idei sănătoase, tarife care distrug bugetele familiilor. E timpul să promovăm o politică a femeilor – orientată spre familie, muncă, educaţie şi sănătate, reducerea presiunii tarifelor.”

Dar iată cum a explicat Europei Libere liderul democraţilor, Marian Lupu, opţiunea democraţilor pentru o femeie-primar:

Valentina Buliga şi Marian Lupu la lansarea PD în campanie
„Vrem să demonstrăm că valorile europene nu sunt pentru noi doar vorbe fine, lipsite de conţinut. Şi doi - o femeie este o gospodină, este o mamă, este o fiinţă care din punctual meu de vedere simte mult mai bine nevoile omului.”

Prezentând platforma democraţilor în localele din 5 iunie, Marian Lupu a jucat din nou pe imaginea partidului decis „să oprească războiul politic”:

„Principala deosebire a candidaţilor democraţi de cei ai altor partide este că ei pot găsi limbă comună cu toţi partenerii. Noi nu vom irosi timpul pe conflicte şi scandaluri.”

Primul schimb de acuzaţii reciproce între concurenţii din cadrul alianţei, lansate chiar în debutul campaniei, i-a făcut însă pe unii analişti să anticipeze că alianţa de guvernământ va rezista acestor locale doar dacă va eşua în faţa comuniştilor – aluzie la referendumul de anul trecut, după eşuarea căruia partidele din alianţă afişase, cel puţin pentru un timp, un soi de coeziune. Iată cum a comentat liderul democraţilor acest gen de prognoze:

„O doză de adevăr este. Dar mai depinde de cine ia un rezultat mai bun. Dacă îl ia cei cu nagîţuri, cu lipsă sentimentului de limită şi cu orgolii, se poate adeveri.”

Cu câteva ore mai târziu, şi liberalii şi-au adunat susţinătorii lângă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a le prezenta platforma electorală. Cu o ţinută calmă şi încrezătoare, Dorin Chirtoacă, actualul primar liberal al capitalei, a ţinut să treacă în revistă ceea ce consideră a fi „reuşitele” sale din primul mandat şi a enunţat cinci priorităţi pentru viitor, printre care locuri de muncă, o infrastructură renovată şi servicii moderne – priorităţi pe care Chirtoacă le crede valabile pentru fiecare localitate în parte.

Dorin Chirtoacă la lansarea oficială a PL în alegerile locale
„Aşa cum s-a demonstrat în patru ani în cele mai grele condiţii că se poate evita falimentul, poate fi Asigurată stabilitatea economic-financiară a celei mai importante localităţi din R. Moldova, municipiul Chişinău, aşa vom demonstra ca se poate şi în toată republica,” - s-a arătat convins Dorin Chirtoacă.

Pentru mai mulţi trecători pe care i-am surprins văzîndu-şi de teabă în timp ce candidaţii celor două partide îşi ţineau discursurile de la tribunele inaugurate în aer liber, acest gen de „lansare publică” este „o banală vânătoare de voturi”:

-„Aduc mai mulţi votanţi aşa lansări.

Europa Liberă: N-aţi prefera să auziţi mai curând dezbateri pe platforme electorale, cu soluţii concrete pentru probleme concrete?

- „Nu, pentru că programele acestea sunt citite pe de asupra şi se copiază multe. Ele se concretizează atunci cînd vezi ce face omul. Eu cred în oameni, nu în programe”, crede chişinăuianul Ion Ciobanu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG