Linkuri accesibilitate

Îmi place ideea de a promova literatura



La Librăria din Cartier am stat de vorbă cu Liuba Pentelei, angajata unei bănci din Chişinău. Liuba era în căutarea unor cărţi pentru fetiţa ei, Alina.

Liuba Pentelei
Liuba Pentelei:
„Mă strădui cât de cât să-i fac biclioteca ei proprie pentru a fi cât mai isteaţă, cât mai capabilă, la orele de la şcoală.”

Europa Liberă: Ce cărţi aţi ales?

Liuba Pentelei:
„În fiecare an mă strădui să-i cumpăr Cartea de Lecturi unde sunt incluse toare literaturile pe care trebuie să le citească la etapa dată. Astăzi am hotărât să iau toate amintirile din copilărie, poveştile, tot ce ţine de Ion Creangă, care este permanent în vogă.”

Europa Liberă: Cum o motivaţi să mai tragă cu ochiul într-o carte?

Liuba Pentelei:
„Este singură interesată. Îi spun: „Azi alegem să citim ce-ţi place ţie. Ce dispoziţie ai tu să citeşti? Ion Creangă sau un alt autor? Sau o poezie chiar?” Nu întotdeauna pot să insist să citească obligatoriu. Pentru că dacă azi nu citeşte, mâine poate va citi mai mult.”

Europa Liberă: Cartea scrisă de Ion Creangă „Amintiri din copilărie” face parte din campania „Biblioteca pentru toţi” care se vinde cu un ziar. Obişniuţi să cumpăraţi în fiecare săptămână ziarul şi cartea?

Liuba Pentelei
: „De obicei, cumpăr.”

Europa Liberă: În astfel de campanii sunt curioasă să ştiu dacă ziarul aduce cartea sau cartea îi face pe oameni să cumpere şi ziarul?

Liuba Pentelei:
„În cazul dat, majoritatea părinţilor cumpără cartea şi în paralel ziarul. Părinţii tineri care sunt angajaţi într-un ritm de lucru foarte intens citesc presa pe internet. În librării intrăm doar atunci când este nevoie. Îmi place ideea de a promova literatura. Sunt atraşi părinţii să acorde mai multă atenţie lecturii.”
XS
SM
MD
LG