Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Omul post-Cernobîl


Cernobîl. O cronică a viitorului - Coperta ediţiei germane

Scriitoarea Svetlana Alexievici din Belarus despre necesitatea renunţării la folosirea energiei nucleare - 25 de ani după catastrofa de la centrala atomo-electrică sovieticăÎn urmă cu 15 ani, scriitoarea Svetlana Alexievici din Belarus a publicat cartea intitulată, „Cernobîl - O cronică a viitorului“. Pornind de la accidentul de la centrala atomo-electrică de la Cernobîl, Alexievici a intervievat atunci supravieţuitori, persoane care s-au înapoiat în regiunea afectată, militari, pompieri şi psihologi.

Jurnal de corespondent: Berlin


În această carte relatează, între altele, şi povestea tragică a unei tinere femei care şi-a pierdut soţul. Acesta a fost pompier şi a participat imediat după explozie la stingerea incendiului. Femeia a devenit martoră a morţii lente a soţului ei. Corpul acestuia pur şi simplu s-a descompus în urma contaminării radioactive. Totodată ea şi-a pierdut şi copilul nenăscut, contaminat şi el, deoarece femeia nu a renunţat să stea în preajma soţului muribund. În urma catastrofei nucleare din Japonia, Alexievici mărturiseşte că ea nu s-a-ndoit niciodată de faptul că un accident similar se va repeta cîndva din nou.

Într-un amplu interviu acordat canalului cultural al postului naţional de radio din Germania, autoarea îi contrazice pe acei oameni de ştiinţă care minimalizează riscurile folosirii energei nucleare. În urmă cu 25 de ani, a explicat Svetlana Alexievici în interviul amintit, se invoca faptul că o asemenea catastrofă ar fi fost doar rezultatul delăsării sovietice: „Acum a avut loc o asemenea catastrofă în Japonia, într-o ţară cu o tehnologie puternic dezvoltată, deci într-una din cele mai dezvoltate ţări ale lumii. Asta ne arată că nu stăpînim această tehnologie“.

În pofida acestui diagnostic pesimist, autoarea vorbeşte despre omul post-Cernobîl care a învăţat cîte ceva din catastrofa care a avut loc în urmă cu un sfert de secol. Omul post-Cernobîl este conştient de pericolul nuclear. Tocmai de aceea, Svetlana Alexievici lansează un apel insistent către politicienii şi oamenii de ştiinţă: „Cred că învăţătura pe care ar trebui s-o tragem din cele două accidente nucleare cît şi din cele multe, mai puţin grave, este, că omul, în sfîrşit, ar trebui să reflecteze asupra faptului că a sosit vremea de a schimba direcţia, de a renunţa la energia atomică. În caz contrar riscăm să ne sinucidem; pentru mine asta e o evidenţă.“
XS
SM
MD
LG