Linkuri accesibilitate

România amână aderarea la zona Euro


Analistii vorbesc despre o intirziere de doi ani, dar totul depinde de evolutia Romaniei, in conditiile in care criza economica, nici în România, nici în Europa, nu s-a terminat.


Romania si-a propus sa intre in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM 2) pina in 2014, dar se pare ca a abandonat termenul de 1 ianuarie 2015, asumat pina acum pentru adoptarea euro, ca moneda nationala. Premierul roman, Emil Boc a declarat ca o decizie in acest sens va fi luata saptamina aceasta, dupa consultari cu Banca Nationala a Romaniei si Presedintia.

România amână aderarea la zona Euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct


Tot pina la sfirsitul lunii aprilie va fi adoptat programul de convergenta, prin care variatiile dintre leul romanesc si euro sa devina relativ stabile. Practic, pentru ca o
tara sa participe la Uniunea Monetara, adica la zona euro, trebuie sa indeplineasca anumite criterii economice, numite si criterii de convergenta, prin care poate dovedi ca in viitor este capabila sa asigure stabilitatea monezii unice. Aceste criterii de convergenta includ politica financiara, nivelul preturilor, al dobinzilor si al cursului de schimb.

Criteriul privind politica financiara este extrem de strict si prevede un deficit bugetar mai mic de 3 la suta si un grad de indatorare mai mic de 60 la suta din Produsul Intern Brut. In plus cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, Romania trebuie sa fie primita in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM 2), in cadrul caruia leul romanesc are voie sa fluctueze doar in marja de plus-minus 15 la suta fata de euro.

Potrivit proiectului programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document obtinut de Mediafax si pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene, Romania nu ar mai avea ca obiectiv aderarea la zona euro in 2015, ci doar intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb.

Aminarea aderarii la moneda unica europeana este insa destul de logica, fiindca Romania nu indeplineste nici unul dintre criteriile de baza, deficitul bugetar prevazut pentru acest an este de 4,2 la suta, dar anul trecut a fost 6,5. Inflatia a fost anul trecut de 8 la suta, iar anul acesta desi autoritatile romane ar vrea sa o mentina la trei procente, lucrurile par sa nu mearga in directia buna. In ecuatie intra si datoria Romaniei prevazuta pentru acest an sa fie de peste 80 la suta din Produsul Intern Brut.

Cu aceste date pe masa, oficialii romani au sugerat inca de anul trecut ca trecerea tarii la euro ar putea deveni un obiectiv mai indepartat. Analistii vorbesc despre o intirziere de doi ani, dar totul depinde de evolutia Romaniei, in conditiile in care presedintele Traian Basescu atentiona, nu demult, ca nici aici, nici in Europa, criza nu s-a terminat.

Politigraf

XS
SM
MD
LG