Linkuri accesibilitate

Mesajele anti-occidentale şi alegerile


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Pentru lupta electorală este o armă eficientă, însă pentru sorţile Moldovei, aceste mesaje conservatoare sunt extrem de periculoase".


Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a introdus săptămâna trecută o temă de domeniul politicii externe în campania pentru localele din 5 iunie – el a propus adoptarea unei legi care să întărească neutralitatea constituţională a Moldovei şi să prevină aderarea ei la NATO. Voronin a explicat iniţiativa prin faptul că actuala guvernare ar fi transformat integrarea europeană n integrare euroatlantică. Iniţiativa comuniştilor este punctul de plecare a unei analize electorale făcută, în dialog cu Vasile Botnaru, de Igor Boţan de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă.


Igor Boţan
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:48 0:00
Link direct


Igor Boţan: „Metaforic vorbind, Republica Moldova am putea-o privi ca pe o insulă între două plăci tectonice – un occidentală şi una estică, în care domină Rusia. De aceea nu trebuie să ne mirăm, că în societatea moldovenească, care este în tranziţie de 20 de ani, avem viziuni pro-occidentale, promovate de Alianţa pentru Integrare Europeană, şi opoziţia comuniştilor, care vine cu un anti-mesaj, pro-estic şi anti-occidental.”

Europa Liberă: Este întâmplătpr sau nu, că stări de spirit anti-occidentale apar cumva simetric şi sincronizat cu stările de aceeaşi culoare de la Moscova?

Igor Boţan: „Nu cred că este întâmplător. Dimpotrivă, există explicaţii pentru acest fenomen. În Federaţia Rusă avem efectul aşa-zisei revoluţii conservatoare, pe care acum câteva luni de zile a promovat-o intelectualul Nichita Mihalkov. Sociologii ruşi bat alarma, fiindcă această revoluţie aşa-zisă conservatoare poate tăia din avântul Federaţiei Ruse în procesul de modernizare.”

Europa Liberă: În condiţiile Moldovei este o armă eficientă, electorală în special?

Igor Boţan: „Pentru lupta electorală, da, este o armă eficientă, însă pentru sorţile Republicii Moldova aceste mesaje conservatoare sunt extrem de periculoase. Republica Moldova trebuie să aleagă între Occident şi Federaţia Rusă. Cred că cea mai bună soluţie ar fi un fel de sinteză.”

Europa Liberă: Un exemplu de convergenţă vrea să ofere tocmai Partidul Comuniştilor, care spune, că este pentru integrarea europeană, dar lansează iniţiativa legislativă privind neutralitatea anti-NATO a Republicii Moldova.

Igor Boţan: „Nu cred că este vorba de convergenţă, este mai degrabă vorba despre interesul comuniştilor. Partidul Comuniştilor când era la guvernare promova cooperarea cu NATO. Ne amintim, că geniştii moldoveni au fost trimişi să asiste trupele americane în Iraq. Apoi ne amintim, că Partidul Comuniştilor a fost cel care a semnat planul individual de cooperare cu NATO.”

Europa Liberă: În surdină.

Igor Boţan: „În surdină şi a fost criticat de actualii parteneri ai acestui partid aici, în Republica Moldova. Trebuie să ne amintim, că Partidul Comuniştilor a fost cel care a dus relaţiile cu Federaţia Rusă la cel mai jos nivel de cooperare, Republica Moldova pierzând aproximativ 500 de procente din volumul exporturilor vinurilor moldoveneşti pe această piaţă. Acum, după ce s-a revăzut în opoziţie, Partidul Comuniştilor încearcă să-şi revadă şi mesajul, şi atitudinile, dar nu cred că este sincer. Deaceea nu poate fi vorba despre o sinteză promovată de Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: De ce se mai încearcă să se intre în aceeaşi apă a propogandei anti-occidentale, după ce o mulţime, dacă să nu spunem sute de mii de moldoveni, sunt de fapt în Occident, fiind plătiţi cu euro?

Igor Boţan: „Răspunsul este foarte simplu: fiindcă societatea moldovenească este fragmentată şi o parte din cetăţenii noştri, aproximativ până la 40 de procente, au nostalgii atât după Uniunea Sovietică, dar au şi simpatii pentru conservatorismul rusesc. Aproximativ 25 de procente din cetăţenii Republicii Moldova sunt rusolingvi şi se află în permanenţă sub influenţa, hai să zicem aşa, a spaţiului mediatic rusesc, care penetrează Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, această lucoare de acolo vine?

Igor Boţan: „În mare măsură da, dar nu trebuie să uităm că Federaţia Rusă în prezent, promovând această revoluţie conservatoare, se află ea însăşi într-o situaţie foarte dificilă. Cercetătorii ruşi arată, care este diferenţierea socială în Rusia – avem, pe de o parte, în Rusia peste o sută de miliardari, în acelaşi timp în perioada guvernării lui Putin practic a fost nimicită clasa de mijloc, businessul mic şi mijlociu, lucru care provoacă mari probleme pentru tranziţia în Federaţia Rusă. În al doilea rând, aşa-zisa revoluţie conservatoare în Rusia este bazată pe ortodoxie, care are la bază atitudini contemplative, mistice şi soborniceşti. Rusia nu poate folosi exemplul Chinei, care are la bază confucianismul, bazat pe pragmatism, ritual ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Sondajele ce spun? Încotro merge societatea şi nu liderii?

Igor Boţan: „Cred că sondajele sunt benefice pentru Alianţa pentru Integrare Europeană, din simplul motiv că peste 60 la sută din cetăţenii Republicii Moldova ar vota o eventuală aderare la Uniunea Europeană, lucru care vorbeşte de la sine.”

Europa Liberă: Procentul este în creştere?

Igor Boţan: „Procentul este într-o uşoară descreştere, iar această descreştere se explică prin faptul, că şi mesajele din partea Uniunii Europene, oboseala Uniunii Europene, problemele pe care încearcă să le depăşească, de asemenea, îşi lasă amprenta asupra percepţiilor cetăţenilor.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG