Linkuri accesibilitate

Spre un nou judecător la președinția Curții Supreme americane


Tribunal Suprem, Washington
Tribunal Suprem, Washington

Opțiunea pentru un om mai tînăr și mai dinamic

In sistemul american, inclinatiile ideologice ale Tribunalului Suprem sint urmarite cu mare atentie pentru ca de ele depind multe decizii majore, care tin de interpretarea Constitutiei. David Souter a fost numit de primul presedinte Bush, dar in ciuda faptului ca Bush e republican, Souter s-a alaturat in timp, vocilor de stinga, liberale, din Tribunal. Se anticipeaza ca Obama il va inlocui tot cu un liberal. Dar optiunea este mai delicata decit pare.

Presedintele a spus ca vrea un jurist pragmatic. Judecatorii la Curtea Suprema servesc pe termen nelimitat, deci noul judecator ar putea sa marcheze disputele juridice in Statele Unite cu mult dupa ce Obama nu mai e presedinte. Pe de alta parte insa, Barack Obama va dori poate sa trimita un semnal de reconciliere opozitiei dupa ce, primele sale 100 de zile la Casa Alba au adincit diviziunile partizane. Oricum am lua-o, decizia sa cu privire la noul judecator va marca ca putine altele, presedintia Obama.

Consilierii presedintelui au spus ca acesta a selectat deja citiva candidati posibili si ca toti au o caracteristica comuna: competenta. De-aici incolo insa, trasaturile candidatilor difera si optiunea va tine cont de ingredientele pe care presedintele si le doreste. In plus, principala caracteristica auto-proclamata a administratiei Obama este pragmatismul. Probabil ca ea va fi reflectata si in aceasta numire.

E putin probabil ca seful executivului sa opteze pentru un jurist militant ci mai curind pentru o personalitate, care sa puna o amprenta adinca asupra tribunalului, intr-o maniera echilibrata. Sansele candidatului de a fi aprobat de Congres sint luate in considerare, dar este mai probabil ca Obama va dori ca prima sa numire sa reziste testului istoriei. E posibil ca Barack Obama sa opteze pentru o femeie. E posibil ca optiunea lui Obama sa fie un negru American, asta si din cauza faptului ca singurul care serveste in prezent in tribunal – Clarence Thomas—este conservator si criticat de comunitate ca nu o reprezinta adecvat.

In prezent, balanta din interiorul Tribunalului Suprem este echilibrata: patru judecatori de stinga, patru de dreapta si judecatorul Anthony Kennedy, la mijloc. Miza este insa si stilul candidatului. Judecatorul Souter s-a dovedit de-a lungul anilor meticulos, dar discret. Observatorii speculeaza ca Obama va opta pentru un om mai tinar si mai dinamic.
XS
SM
MD
LG