Linkuri accesibilitate

Imboldurile europene, insanităţile comuniştilor


Europa nu se lasă resetată, iar comuniştii nu obişnuiesc să-şi pună cenuşă în cap

Doamnelor si Domnilor, BINE V-AM GASIT. La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul si prezentatorul emisiunii duminicale PUNCT si de la CAPAT.

A ramas in urma inca o saptamina de „educatie europeana”, iar nota urmeaza sa ne o atribuim noi insine. Ca la programele de autoevaluare pe computerul de acasa, cind nu ai un alt arbitru decit propria constiinta care te lasa sau nu sa trisezi ca sa te alegi cu un coeficient mai bun. Si daca computerul poate fi scos din priza, atunci cind nu te cruta, apoi Europa nu o poti reseta. Asta a fost spus clar si raspicat la cea mai recenta (si poate chiar ultima) lectie data de invatatorii de la Bruxelles. Asadar, astazi vorbim cu invitatii mei despre „apropourile Occidentului” si mai cu seama despre rezolutia Parlamentului European vizind starea de lucruri din Republica Moldova.

În studioul de la Chisinau al Europei libere se afla editorialistul Dumitru Ciubasenco, redactorul sef al ziarului Moldavskie vedomosti, jurnalista Natalia Morari si publicistul Constantin Cheianu.

Dumitru Ciubasenco: Rezolutia Parlamentuli European, care nu are caracter obligatoriu, s-ar putea transforma intr-un caiet de sarcini daca si Comisia Europeana va lua masuri adecvate. Dar nu este in stilul comunistilor moldoveni sa-si presare cenusa pe cap. Totusi principalul rezultat al alegerilor din 5 aprilie il constituie aparitia unei opozitii mult mai puternice decit cea cu care s-a „confruntat” partidul comunistilor in Legislativul precedent. Dovada este faptul ca doi deputati de opozitie au sesizat Curtea Constitutionala chiar in ziua in care le-au fost eliberate adeverintele de parlamentari. Si asemenea contestari prompte in toate instantele se vor tine lant.

Natalia Morari: Partidul comunistilor moldoveni si guvernul pe care il va desemna va astepta sa vada de unde are sa vina mai repede morcovul si al cui va fi mai mare – al Moscovei sau al Uniunii Europene. Acum exista sanse mari ca Republica Moldova sa se miste pe calea asimilarii veritabile a valorilor si reformelor europene, dar exista tot atitea sanse sa o ia in partea opusa.

Constantin Cheianu : Este putin probabil ca la Chisinau sa fie luata in serios rezolutia Parlamentului European. Numai ca nici aripa dura a PCRM, nici cea pretins democratica a formatiunii comuniste, nu au niciun interes sa se certe cu Uniunea Europeana. Toti au relatii bune si interese greu de neglijat in tari din lumea democratica. Prin urmare ne putem astepta la o indeplinire partiala a rezolutiei, sa zicem la retragerea regimului de vize pentru romani. Dar este clar ca PCRM nu are cum sa se schimbe si sa respecte toata lista de recomandari sau o buna parte dinacestea. Teama mi-e ca avertismentele de genul celor lansate de Ivan Calin in discursul inaugural din Legislativ trebuie sa fie percepute nu doar ca niste procedeie retorice.

Punct şi de la capăt: concluzii
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00
Previous Next

XS
SM
MD
LG