Linkuri accesibilitate

Ignorată de guvernanţi, amînată de UE, serbată în scuar


Soarta vitregă a zilei de comemorare a cuvîntării lui Robert Schuman

Dacă anul trecut Europa oficială şi-a serbat la Chişinău ziua de naştere în avans, pe 8 mai, atunci acum Delegaţia Comisiei Europene a anunţat că va organiza un iarmaroc European post-factum, pe 10 mai, probabil pentru a se evita suprapunerea cu Ziua Victoriei, marcată de Chişinăul oficial pe 9 mai.

Totuşi, printre oamenii veniţi astăzi în scuarul central la invitaţia Primăriei capitalei pentru a serba Ziua Europei, l-am zărit şi pe Cesare de Montes, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, care a spus jurnaliştilor că tulburările din 7 aprilie şi ceea ce a urmat au demonstrat că Republica Moldova are tot mai mare nevoie de Europa.




O idee împărtăşită şi de cei mai mulţi dintre oamenii cu care am vorbit în faţa unor panouri cu fotografii înfăţişând tineri bătuţi, se presupune, de poliţie, după violenţele din 7 aprilie.

Liberalul Mihai Ghimpu este singurul lider de partid care a venit să serbeze Ziua Europei. El ne-a spus că şi-ar dori ca, vreodată, Moldova oficială să marcheze această sărbătoare odată cu întreaga comunitate europeană.

Chişinăul serbeaza Ziua Europei din 1992. Anul trecut, la evenimentele afiliate sărbătorii au fost văzuţi pentru prima dată şi demnitari comunişti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG