Linkuri accesibilitate

Ziua Europei - Integrarea în UE abia la calendele greceşti?


Prin abuzuri interne şi gafe externe, guvernanţii compromit ideea accederii la Uniunea Europeană

Multi moldoveni se mai intreabă ce înseamnă să fii membru UE? Foarte simplu spus, înseamnă liberă circulaţie: a mărfurilor şi serviciilor; a persoanelor, ceea ce înseamnă că atât cetăţenii vechilor state membre, cât şi cei ai statelor recent integrate, vor putea călători liber oriunde în cadrul Uniunii Europene lărgite; a capitalurilor către şi dinspre noile state membre. Per total, se aşteaptă ca o eventuală aderare a Moldovei la UE să aibă un impact pozitiv asupra economiei nationale, având în vedere că va impulsiona în mod semnificativ creşterea economică atât de necesară, precum şi prosperitatea întregii ţări.

Pentru a patra oara Ziua Europei va fi sărbătorită si în Republica Moldova. În statele membre ale Uniunii Europene Ziua Europei este marcată la 9 mai pentru a comemora Declaraţia lui Robert Schuman care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Ziua Europei a devenit unul din simbolurile Uniunii Europene, care alături de steagul, imnul, motto-ul şi valuta unică – euro, identifică entitatea politică a Uniunii Europene.

Din 1992, adica de la proclamarea independentei Republicii Moldova, guvernantii de la Chisinau vorbesc despre o eventuala integrare a tarii in Comunitatea Europeana. Asa cum remarca simplii cetateni, declaratiile frumoase ale autoritatilor si lipsa actiunilor concrete compromit idea de integrare. La hotarul UE, mai exact la Onesti, o localitate de pe malul Prutului discut despre perspective europeana a Moldovei cu o familie de intelectuali.

Sergiu Petrovschi, specialist in relatii internationale, a părăsit Moldova acum cativa ani impreuna cu familia. A ajuns intr-o tară europeană, tocmai in Irlanda de Nord, dar gandul că va reveni acasă nu l-a părasit niciodata. Acum e foarte dezămagit. Consideră că anunţul Guvernarii comuniste care anuntă că va lansa în curând un proiect de susţinere a afacerilor iniţiate de persoane care au lucrat peste hotare şi care vor să revină în ţară, este fals.

Ce poate spera un om in viata lui, decat sa trăiasca mai bine?, se intreabă Eugen Doga,stabilit de ani buni la Moscova. Compozitorul, insă, nu crede că viata bună a moldovenilor va fi foarte curind, pentru că mai au multe de indreptat. Coruptia nu a disparut, Europa sta in continuare cu ochii pe autoritătile de la Chisinaău, de asemenea, oamenii de aici au de furcă cu mentalităti invechite. Multi dintre cetateni incă nu inteleg democratia si, se teme Eugen Doga, reminiscentele trecutului nu vor disparea mult timp de acum incolo. Cu toate astea, el este optimist si, asa cum a trăit sa vadă căderea URSS , speră să prindă si schimbările in mai bine ale Moldovei in cadrul UE. Dar, toate la randul lor, spune compozitorul Eugen Doga.
Previous Next

XS
SM
MD
LG