Linkuri accesibilitate

O zi cu multe semnificaţii9 mai este o zi cu mai multe semnificatii pentru Romania. Pe 9 mai 1877 Parlamentul Principatelor Unite a proclamat “independenta absoluta” a tarii, independenta recunoscuta un an mai tirziu la Congresul de la Berlin. In fine o noua semnificatie a zilei de 9 mai este Ziua Europei, zi pe care Romania o sarbatoreste totusi pe 8 mai, fie din comoditate, fiindca miine e simbata, fie fiindca in unele cazuri nu ar vrea sa o suprapuna peste ziua independentei.

În orice caz pe 9 mai 1950, la orele 4 după amiază, seful diplomatiei franceze de atunci a rostit o declaratie, care a ramas în istorie ca declaratia lui Robert Schuman. Botezat ulterior părintele Europei, politicianul francez anticipa ca "Europa nu va lua nastere dintr-odată ca un întreg” ci “prin realizări concrete, creind mai întâi o solidaritate reală". Şapte ani mai târziu, pe baza viziunii lui Schuman a aparut embrionul Uniunii Europene. În amintirea cuvântării lui sărbătorim la 9 mai în toate statele comunitare Ziua Europei.

In multe orase romanesti au fost anuntate pentru miine manifestari, iar la Bucuresti este programat un mare spectacol in aceasta seara in zona Arcului de Triumf, unde de altfel se va arbora si drapelul Uniunii Europene. Cu toate acestea scena publica romaneasca nu dezbate nici macar cu aceasta ocazie proiectul european. E posibil ca dezinteresul elitei autohtone cu privire la acest subiect sa fie determinat si de absenta unui curent eurosceptic. Dar pe de alta parte nici elitele intelectuale, nici cele politice nu par dispuse sa se implice in marile discutii comunitare.

Dar Romania nu e singura tara dezinteresata de mersul Uniunii. Sint altele, destule care ignora marile simboluri ale Europei. Astfel doar 16 din cele 27 de state din Uniunea Europeana declara ca agreeaza insemnele Uniunii, adica drapelul albastru cu 12 stele pe fond albastru, imnul “Oda Bucureiei” din Simfonia a-IX-a a lui Beethoven, motto-ul “unitate in diversitate” sau moneda euro.
XS
SM
MD
LG