Linkuri accesibilitate

Cotidianul Gandul se ocupa astazi de semnarea documentului de infiintare a Parteriatului Estic, format din care face parte si Republica Moldova si care este menit sa ghideze si sa sprijine procesele de democratizare din mai multe tari apartinand fostului bloc sovietic. Declaratii ale premierului Emil Boc si ale vicepremierului Dan Nica sunt reproduse pentru a defini pozitia si interesele Romaniei in aceasta initiativa europeana.

Boc a precizat, de pilda, ca problemele bilaterale dintre Romania si Republica Moldova nu au deocamdata nevoie de o implicare a Uniunii Europene si ca statele cuprinse in Parteneriatul Estic sunt chemate sa impartaseasca aceleasi valori si principii care aduc stabilitatea, democratia si prosperitatea in lume.

Vicepremierul roman Dan Nica a insistat insa – si este citat de Gandul – pe interesele de ordin economic ale Romaniei in legatura cu Parteneriatul Estic. Ele au in vedere ca multe dintre aceste tari detin importante resurse energetice, a caror valorificare mai buna ar putea aduce beneficii inclusiv Romaniei. De aceea, guvernul de la Bucuresti va lua masuri de sprijinire a firmelor romanesti care doresc sa se implice in domeniu, mai ales in tranzitul materiilor energetice.

Evenimentul zilei preia informatii din Jurnalul de Chisinau pentru a informa despre desemnare lui Vladimir Voronin, in cea de-a VII-a plenara a Partidului Comunistilor din Republica Moldova, pentru functia de presedinte al Parlamentului. Stirea include si precizarea ca nu s-a decis nimic in legatura cu candidatii la functia de presedinte al statului si de premier.

Fostul ministru de externe ucrainean Boris Tarasiuk, actualmente presedintele Comisiei de Integrare Europeana din Rada Suprema de la Kiev, a tinut ieri un discurs in parlamentul de la Bucuresti. Ziarul Ziua relateaza pe aceasta tema sub titlul: Tupeu ucrainean la Bucuresti. Tarasiuk a facut vinovata Romania de diferendele din relatia bilaterala, respectiv conflictul diplomatic din primavara, problema canalului Bistroe si cea a minoritatii romane din Ucraina. Romania nu ar fi trebuit sa faca publica expulzarea a doi diplomati ucraineni, pe motiv de spionaj – a fost de parere oficialul ucrainean. El s-a referit si la manifestatiile post-alegeri din Moldova, care nu ar fi avut niciun temei, alegerile fiind corecte. Din punctul sau de vedere, arborarea drapelelor Romaniei in Moldova era inacceptabila, cum ar fi, de pilda, si arborarea drapelelor Rusiei la Kiev.
XS
SM
MD
LG