Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană nu are de ce să ceară scuze Rusiei


Radoslaw Sikorski
Radoslaw Sikorski

Ministerul polonez de Externe Radoslaw Sikorski despre Parteneriatul Estic

Rusia a criticat Parteneriatul Estic ca pe o încercare a Uniunii Europene de a crea "o sferă de influenţă” la graniţele ruseşti. Uniunea Europeană a dezminţit. Dar ce ar avea ea împotriva sferelor de influenţă?

Radoslaw Sikorski a explicat că cei care au obiecţii se referă la tipul de sfere de influenţă din secolul 19. "Dar noi nu ne cerem scuze pentru faptul că Uniunea Europeană este atractivă ca civilizaţie pentru vecinii săi. Ne bucurăm dacă ei doresc să-şi facă legile şi procedurile interne mai compatibile cu ale noastre. Acest lucru în mod sigur îi va apropia de noi”, a spus ministrul polonez de Externe.

Sikorski crede că Rusia nu ar avea motive să adopte o politică de confruntare cu Uniunea Europeană, într-o competiţie pentru influenţă: „Liberalizarea regimului de vize nu este ceea la care se gândeau oamenii în secolul 19 când era vorba de sfere de influenţă. Este numai un mecanism de facilităţi pentru cei din ţările partenere. Şi aprofundarea comerţului liber este în beneficiul tuturor, mai ales că cele mai multe din ţările vizate fac parte din Organizaţia Mondială a Comerţului. O persoană rezonabilă nu poate vedea nimic ameninţător nici în proiectele privitoare la societatea civilă, la bursele de studiu sau asistenţa pentru îmbunătăţirea standardelor”.

Dar dacă scopurile Parteneriatului Estic sunt relativ modeste, el nu reprezintă o îndepărtare radicală de politica europeană de vecinătate. Ministrul polonez de Externe a fost întrebat de ce la şase ani de la lansarea acestei politici, Uniunea Europeană are în continuare şase vecini fie instabili, fie nedemocratici fie şi una şi alta.

Radoslaw Sikorski consideră că Parteneriatul Estic trebuia elaborat mai demult, iar pe viitor autorii lui îl doresc mai ambiţios”.

Dar cât de ambiţios? Va presupune primirea în Uniunea Europeană a ţărilor partenere doritoare?

Ministrul polonez a precizat că tratatul de la Roma, documentul fondator al Uniunii Europene este valabil, iar el prevede că orice ţară europeană care îndeplineşte standardele poate deveni membră. Parteneriatul Estic nu o garantează, dar la modul practic poate ajuta ţările doritoare să întrunească aceste criterii”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG