Linkuri accesibilitate

Presa de vineri


O crăpătură în betonul PCMR

Cum la inchiderea editiilor, aseara, summit-ul de la Praga nu-si incheiase inca lucrarile, comentariile pe seama Parteneriatului Estic lipsesc. Apar doar cateva stiri. Mai cu sema in Moldova Suverana, care exceleaza cu depese oficiale. Cum ar fi cea de la Externe privind intalnirea dintre Andrei Stratan si comisarul Benita Ferrero- Waldner.

Ziarele de opozitie prezinta, insa, rezolutia Parlamentului European privind Moldova, adoptata joi. “Parlamentul European condamna Republica Moldova pentru incalcarea drepturilor omului”, scrie Jurnal de Chisinau, iar Timpul titreaza “Strasbourgul ne-a dat dreptate”, adaugand una din prevederile acestei rezolutii: “Uniunea Europeana trebuie sa ofere poporului moldovean un viitor european”.

In ceea ce priveste decizia plenarei de joi a Comitetului Central al comunistilor, Constantin Tanase constata, cu ironie si sarcasm chiar, ca “Presedintia se muta in Parlment”. Cu Voronin speaker, in Republica Moldova va continua dictatura, sunt de parere cativa dintre liderii celor trei partide parlamentare de opozitie pe care i-a solicitat Timpul. Revenind la Tanase: mai puteti afla din editorialul sau cum crede ca poate fi evitat conflictul inevitabil, spune el, dintre cele trei sabii ale opozitiei, care se afla azi intr-o singura teaca. Printr-o diferentiere cat ai grabnica pe criterii doctrinare, crede directorul de la Timpul. Si va mai propune azi Dan Dungaciu 10 argumente pro alegeri anticipate, promitandu-va alte 10 argumente contra vinerea viitoare.

Despre pericolul unor alegeri, dar nu anticipate, ci permanente, scrie in Saptamana Vsevold Ciornei, care le recomnada partidelor intrate in parlamentul moldovenesc sa se impace, iar punctul de convergenta, il vede el, in asa-zisul “vot de aur”.

In Flux, Sergiu Praporscic afirma ca 4 mai e ziua in care Chirtoaca “si-a tradat alegatorii”. Asta pentru ca e ziua in care primarul Chisinaului a renunta la mandatul sau de deputat. Ca sa rezum: dezastrul in administrarea primariei Chisinaului va continua pana in 2001, per total guvernarea comunista pe parcursul celor doua mandate nu poate fi considerata un succes pentru Republica Moldova, dar nici opozitia nu poate constitui o alternativa guvernarii comuniste, se arata convins directorul de la Flux.

Moldova Suverana
ne asigura ca economia Moldovei e “un caz atipic”, unicitatea careia ii confera un anumit grad de imunitate la criza mondiala.

Din Jurnal de Chisinau puteti afla insa cine si, mai ales, cum a castigat tenderul pentru reconstructia cladirilor Parlamentului si Presedintiei, iar Nicolae Negru, tot acolo, in Jurnal, identifica o crapatura in betonul PCRM. Punct de referinta i-au servit lui Nicolae Negru, de altfel, declaratiile lui Mark Tkaciuc pentru Le Monde, in care fostul consilier prezidential vorbeste despre existenta unei “aripi conservatoare” in PCRM.
XS
SM
MD
LG