Linkuri accesibilitate

Plenară PCRM - V. Voronin candidează la funcţia de speaker în parlament


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

"Demers vizînd menţinere puterii în mîinile proprii", declară Vlad Filat (PLDM)

Vladimir Voronin va fi candidatul Partidului Comuniştilor la funcţia de speaker al noului Parlament. Decizia a fost luată la a 7-a plenară a partidului; Vladimir Ţurcanu va candida la funcţia de vice-preşedinte. Al doilea post de vice-preşedinte va fi oferit opoziţiei, iar Maria Postoico va conduce fracţiunea comunistă în Parlament. Fără un vot al opoziţiei, majoritatea comunistă din Parlament nu poate alege preşedintele ţării, ceea ce ar obliga la organizarea de alegeri generale anticipate.

Plenara PCRM a fost precedată de o şedinţă matinală închisă la sediul formatiunii, care a durat mai mult de o oră şi la care au participat numai liderii din partid, în frunte cu Vladimir Voronin. Cum au fost împărţite fotoliile în noul Legislativ, am aflat de la ex-consilierul prezidenţial Mark Tkaciuc, deputat comunist în noul Parlament. El a spus că partidelor din opoziţie le-a rămas să decidă pe cine să propună la funcţia de vicespeaker: “Noi nu decidem în locul opoziţii ce candidatură ar trebui să ocupe funcţia ce le aparţine legal. Deocamdată nu ştim dacă vor rămîne două fotolii de vicespeaker, sau vor fi trei. În dependenţă de evoluţiile democratice, pas cu pas, PCRM îşi va înainta şi candidaţii la funcţiile de şef al statului şi de premier".

Liderii formaţiunilor parlamentare de opoziţie ne-au declarat că vor merge la şedinţa Legislativului din 12 mai, cand vor fi alese candidaturile la funcţia de speaker şi vicespeakeri, însă nu vor lua parte la partajarea fotoliilor. Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal: “Noi nu acceptăm nici o funcţie. Pe noi oamenii ne-au ales în calitate de deputaţi şi nu de şefi de comisii sau de vicepreşedinţi alături de guvernarea comunistă.”

Preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean:” Noi nu vom accepta nici o funcţie şi nici într-o condiţie, mai ales în această situaţie. Şi negocierile sau discuţiile pentru AMN nu înseamnă negocierea cărorva posturi pentru reprezentanţii AMN. E vorba şi de alte propuneri ce ar putea să parvină: cum ar fi bunăoară în rezultatul negocierilor Voronin ar pleca din spectrul politic, sau ar refuza să candideze la funcţia de şef al statului, spaeker şi premier. Poate să rămînă un simplu deputat sau lider al PCRM, ca să creeze premize pentru un viitor european clar al RM. Însă declaraţiile lui Voronin despre dialogul cu opoziţie sunt o mimare.”

Anterior, opozia s-a arătat deschisă pentru un dialog politic cu comunistii dar, cu anumite condiţii. Printre acestea - eliberarea necondiţionată a persoanelor arestate în urma protestelor din 7 aprilie, dezmintirea publica a acuzatiilor că partidele de opozitie ar fi pus la cale o lovitura de stat şi acces liber la Teleradio Moldova.

Liderul liberalilor democrati Vlad Filat a precizat însă că "acestea nu ar fi fost gîndite pentru a ravni la funcţii în stat:” Condiţiile respective sunt înaintate pentru a putea cel puţin comunica şi pentru a crea condiţiile necesare pentru alegeri anticipate libere şi corecte. Deciziile luate azi la plenara PCRM sunt decizii ce îi privesc în primul rînd pe comunişti. Bunăoară pentru noi nu e o noutate sau ceva straniu faptul că Voronin nu ezită să ocupe o funcţie în stat care îi oferă, pe de o parte stabilitate, pe de alta posibilitatea să schimbe centrul de putere din Preşedenţie în Parlament şi să menţină în continuare puterea în mâinile proprii.”

Liderii partidelor de opoziţie, care deţin 41 din 101 de mandate de deputat, continua sa insiste pentru alegeri anticipate. Dar asta atunci cand va fi propusa candidature pentru noul presedinte, adică nu mai tîrziu de două luni de la data scrutinului din 5 aprilie.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG