Linkuri accesibilitate

Presedintele Barack Obama a spus ca interlocutorii sai afgan si pakistanez inteleg amenintarea pe care o prezinta, pentru securitatea lor, gruparea Al Qaeda si miscarea talibana. Asta in conditiile in care Statele Unite isi manifestasera ingrijorarea pentru reactia insuficienta in fata acestor amenintari din partea guvernelor ambelor tari.

Strategia noii administratii americane este sa abordeze Pakistanul si Afganistanul impreuna, date fiind legaturile dintre ele si pericolele comune cu care sint confruntate. Problema este insa ca atit presedintele Afganistanului, Hamid Karzai cit si omologul sau pakistanez, Asif Ali Zardari sint lideri slabi si nepopulari in propriile tari.

In Afganistan, miscarea talibana s-a intarit si a reusit sa recucereasca o parte a tarii. Acelasi lucru se intimpla si cu talibanii pakistanezi. Iar Al Qaeda continua sa opereze in zone de frontiera din cele doua tari. In Pakistan, dupa un acord care a dus la instaurarea legii islamice in Valea Swat, talibanii au avansat pina la 60 de kilometri de capitala. Initial, Departamentul de Stat a criticat pasivitatea regimului de la Islamabad, dar miercuri, secretarul de stat Clinton a spus ca exista semnale ca lucrurile sint pe cale sa se schimbe in directia cea buna.

Trimisul special American, Richard Holbrooke insista ca Pakistanul nu are un regim falimentar, dar la Washington persista teama ca guvernul Zardari ar putea esua, ceea ce ar lasa o tara inarmata nuclear prada instabilitatii. Holbrooke a negat ca Statele Unite l-ar favoriza pe rivalul lui Zardari, fostul premier Nawaz Sharif, spunind doar ca se doreste ca cei doi sa coopereze pentru ca Zardari sa se poata concentra asupra chestiunilor de securitate.

Administratia Obama a cerut Congresului sa ofere ajutoare Pakistanului cu conditia ca regimul de la Islamabad sa actioneze impotriva extremistilor islamici. In timp ce Statele Unite s-au concentrat mai mult asupra Pakistanului, violentele din Afganistan au inregistrat nivelele cele mai ridicate de cind regimul Taliban a fost inlaturat de la putere, in 2001. Administratia Obama doreste ca situatia sa se stabilizeze in perspectiva alegerilor din august. Noua administratia americana nu-l agreaza pe Hamid Karzai – pe care-l considera ineficient in campania anti-coruptie. Dar realitatea e ca presedintele afgan are realegerea ca si asigurata si in aceste conditii, Casa Alba nu are incotro decit sa trateze cu el.
XS
SM
MD
LG