Linkuri accesibilitate

Societatea civilă și incoerența PCRM


Interviu cu experta independentă Lucia Aprodu

La începutul acestei săptămîni, societatea civilă din Moldova a formulat un şir soluţii, sub forma unei “Foi de parcurs”, pentru depăşirea crizei politice şi economice din Moldova. Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale consideră că Moldova riscă să tranziteze spre un regim autoritar mai evident.

În opinia experţilor, doar o implicare mai convingătoare şi mai fermă a Uniunii Europene poate readuce ţara la o guvernare democratică normală. Reprezentanţii societăţii civile sunt de părere că Uniunea Europeană ar trebui să condiţioneze viitorul acord dintre Bruxelles si Chişinău cu succesul reglementării crizei politice din Moldova şi cu reinstalarea statului de drept şi a libertăţilor fundamentale.

Autorii Foii de parcurs au prezentat documentul autorităţilor, instituţiilor europene şi partidelor politice. Astăzi ei îşi vor prezenta propunerile la Praga, înainte de lansarea Parteneriatului Estic, iar săptămâna viitoare – la Bruxelles. În ce măsură soluţiile propuse de societatea civilă vor fi luate în considerare atît de Uniunea Europeană, dar mai ales de autorităţile de la Chişinău, vom încerca să aflăm de la expertul independent, Lucia Aprodu.

Refuzul comunistilor de a participa la audierile de ieri din Parlamentul European privind situatia din Republica Moldova este regretabil si este cu atat mai putin explicabil cu cat o buna parte din proiectul Stangii Europene Unite, partener al Partidului Comunistilor, a fost inclus in proiectul final al rezolutiei privind Moldova ce va fi adoptata azi in plen, la Strasbourg, considera expertul independent Lucia Aprodu.

In calitatea sa de fost consilier politic al Ambasadei Statelor Unite de la Chisinau, sef de directie in Parlamentul Republicii Moldova si director de programe la Institutul National Democratic (NDI), ea s-a declarat nedumerita de acest gest al trimisului comunistilor la Strasbourg, Grigore Petronco, mai ales in contextul promisiunilor de deschidere si disponibilitatii spre compromis, sonorizate in aparitiile sale publice de presedintele Vladimir Voronin.

Acest gest tradeaza, in opinia Luciei Aprodu, incoerenta si nehotarare din partea comunistilor, invitati de altfel de oficialitatile europene sa faca primul pas. In lipsa unor informatii veridice, din cauza lipsei de transparentă care caracterizeaza activitatea comunistilor, se poate doar presupune ca ei sperau sa se renunte la unele din conditiile formulate ca baza a dialogului cu opozitia. Pozitia comunistilor arata foarte prost, mai ales pentru ca ei in continuare reprezinta conducerea Republicii Moldova, a subliniat ea.

In acest context, in cadrul negocierilor pe care Moldova urmeaza sa le poarte cu Uniunea Europeana pe marginea unui noi acord politic – de asociere, asa cum si-l doreste Chisinaul – Uniunea Europeana ar putea conditiona clar progresele in negocierea acestui acord de respectarea drepturilor omului in Republica Moldova, de incetarea abuzurilor la adresa opozitiei si a societatii civile, de asigurarea unei justitii independente si functionarea mass-media publice, a subliniat in concluzie Lucia Aprodu.

XS
SM
MD
LG