Linkuri accesibilitate

UE și România trebuie să lucreze cu societatea moldoveană peste capul lui Voronin


se scrie în presa bucureșteană

Rolul Romaniei in Parteneriatul estic este sa convinga Uniunea Europeana sa conditioneze fondurile pentru republica Moldova de anchete asupra abuzurilor, de incetarea urmaririi liderilor opozitiei, de schimbari instituționale democratice – arata Cristian Ghinea, intr-un comentariu din Romania libera. In opinia sa, atitudinea autoritatilor romane a fost corecta atunci cand s-a decis sprijinirea pe mai departe a Moldovei in drumul sau catre o apartenenta europeana. Cu toate astea, simpla pozitionare nu e de-ajuns si trebuie tinut cont de schimbarea severa a perceptiei europene asupra Moldovei: dintr-un stat relativ cuminte, in care puterea comunista permitea ceva spatiu de miscare opozitiei, si care oricum avea premise mai bune decat Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia si Azerbaidjan, Moldova a facut acum obiectul unui raport negativ al Parlamentului european. In aceste conditii, Uniunea Europeana – si Romania ca stat membru - trebuie sa inceapa de urgenta sa lucreze cu societatea moldoveana, sa puna conditii ferme si sa controleze, dar si sa dezvolte relatii bune cu tara, peste capul lui Voronin si ignorandu-l pe acesta – mai arata Cristian Ghinea in Romania libera.

Evenimentul zilei si Ziua consemneaza esecul primei reuniuni a Parlamentului de la Chisinau, care nu a reusit sa-si desemneze liderul. Ziua explica dedesubturile: Vladimir Voronin nu a izbutit sa gaseasca in randurile opozitiei voturile de sprijin care-i lipseau pentru ca sa ajunga la carma legislativului, drept care alegerea propriu-zisa s-a amanat pentru 12 mai. In acelasi articol sunt citate voci din opozitiei (Serafim Urechean, Mihai Ghimpu), nemultumite ca ordinea zi a sedintei de numai 25 de minute nu a fost discutata anterior cu grupurile parlamentare.

Tot in Ziua, un articol se ocupa de semne ale indiferentei cu care Statele Unite ar trata in ultima vreme Romania. Intre ele: Hillary Clinton, seful diplomatiei americane, a ocolit Romania in recentul sau turneu; Washingtonul inca nu a trimis un ambasador, desi au trecut patru luni de cand postul este vacant. Bucurestiul in schimb nu-si face deloc lobby peste ocean, nici macar nu-i cultiva pe fostii ambasadori americani, persoane influente in capitala Statelor Unite si foarte buni cunoscatori ai situatiei din Romania.
XS
SM
MD
LG