Linkuri accesibilitate

„De cînd e cu vize stăm mereu fără materie primă...”


Birocrație, proceduri restrictive și indolență în regimul vizelor

Biroul de migraţiune şi azil este instituţia din subordinea Ministerului de Interne de la Chişinău abilitată să elibereze un act fără de care cetăţenii Romaniei nu pot obţine vize moldoveneşti. Sergiu Goncear, unul dintre oamenii pe care i-am intalnit astăzi dimineaţă aici, mi-a spus că vrea să obţină invitaţii pentru partenerii săi de afaceri de peste Prut, dar s-a ciocnit de o procedură extrem de greoaie.

SERGIU GONCEAR: Este destul de dificil, pentru că cer o mulţime de acte. Am fost şi ieri, dar m-au întors înapoi pentru că nu aveam toate actele. Am mai depus şi anterior o solicitare – din trei persoane invitate, am primit acceptul doar pentru unul.

EUROPA LIBERĂ: Vizele v-au afectat afacerea?

SG: Foarte mult. Avem o companie de producere a apei minerale şi importăm materie primă din Romînia. De când e cu vize, stam mereu fără materie primă. Sperăm să fie scoase.

Alte câteva persoane care fac coadă în faţa intrării in acest Birou se declară extrem de indignate şi încearcă să-mi explice motivele supărării lor:
„Am telefonat ieri toată ziua pe cinci numere de telefon ale biroului şi nu mi s-a răspuns. Vin a doua oară aici doar ca să concretizez de ce acte am nevoie...” „Trebuie să-l invit pe soţul meu. Am aşteptat să-mi trimită copia paşaportului, copia vizei, copia intervizei. Acum va veni, dar are voie doar 90 de zile. Să vedem ce va urma...” „Am lucrat o zi întreagă pentru a face o mapă de hârtii. Mă supără, pentru că am fost nu demult în SUA şi într-o zi mi s-a dat viză, dar acum voi pierde o lună ca să poată veni fiul meu acasă. ”

Un funcţionar din cadrul biroului de migraţie ne-a confirmat, fără însă a accepta să vorbească la microfon, că invitaţiile pentru cetăţenii Romaniei se eliberează în termen de o lună de la depunerea solicitării. Tot de la el am aflat că în ultimele săptămâni, biroul recepţionează zilnic între 2 şi 3 sute de cereri de acest fel. Încercările noastre de a afla câte din ele au fost satisfăcute până acum şi cum se explică răgazul de o lună pe care şi-l iau autorităţile au fost zădarnice.

Oamenii au însă explicaţiile lor pentru această situaţie: „Pentru că ne verifică. Acum totul se verifică - cine suntem şi cum suntem....”

Solicitat de Europa Libera, consulul R. Moldova de la Bucureşti, Veaceslav Filip, ne-a spus că timp de o lună doar 600 de cetăţeni români au obţinut vize pentru Moldova. Asta chiar dacă în ciuda uzanţelor ce prevăd un termen de 10 zile de la solicitare, majoritatea vizelor sunt acordate în cel mult 3 zile lucrătoare. Cum se explică atunci numărul atât de redus de vize eliberate, îl întreb: „Problema nu-i nici în aglomeraţie, nici în dificultăţile tehnice. Obţinerea invitaţiei de la Biroul de migraţie durează, iar fără această invitaţie noi nu putem aplica viză.”

Chişinăul a introdus regimul de vize pentru români începând din data de 9 aprilie, acuzând Bucurestiul că ar fi fost implicat în organizarea violenţelor din 7 aprilie soldate cu vandalizarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Uniunea Europeană s-a declarat indignată de decizia unilaterală a autorităţilor moldave, sugerându-le să renunţe la această măsură, iar doi proaspeţi deputaţi din opoziţie au contestat-o la Curtea Constituţională.

Deocamdată, nici Curtea, nici guvernantii nu au reacţionat, dar mai mulţi cetăţeni români opriţi să intre în Moldova au atacat în justiţie interdicţia, în baza unei legi anterioare care ar permite cetăţenilor europeni să vină aici fără vize. Până acum, doar unul dintre ei a obţinut câştig de cauză în instanţele moldoveneşti.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG