Linkuri accesibilitate

Societatea civilă garantă a succesului inițiativei Parteneriatului estic


Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg a declarat cu o zi înainte de lansarea Parteneriatului Estic la Praga că succesul acestei inţiative a Uniunii Europene pentru strângerea legăturilor cu şase foste republici sovietice depinde în mare măsură de societatea civilă din ţările vizate.

Schwarzenberg a spus că întregul experiment al Parteneriatului Estic va fi lipsit de conţinut dacă rămâne doar un accord între guvernele care se schimbă mereu. Dacă dorim să creăm un parteneriat real, cooperarea voastră este lucrul cel mai important, le-a spus oficialul preşdinţiei cehe a Uniunii Europene participanţilor la un forum al societăţii civile. La forum au luat parte câteva zeci de lideri ai Organizaţiilor neguvernamentale din Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaijian.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat din nou ca Parteneriatul estic va crea o noua linie de demarcaţie, în Europa. La o conferinţă de presă, la Moscova, susţinută cu ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski, Lavrov a mai susţinut că unele persoane “vor ca ţările din parteneriatul estic să aleagă între Rusia şi Uniunea Europeană”.

Polonia este coautoarea Parteneriatului, alături de Suedia. Documentul Parteneriatului estic va fi semnat joi, la Praga. Republica Moldova va fi reprezentată de ministrul de extreme Andrei Stratan.
XS
SM
MD
LG