Linkuri accesibilitate

Alegerile europarlamentare în România, un test pentru prezidențiale


In Romania ca si in alte state comunitare, alegerile europarlamentare nu suscita pasiuni nici din partea politicienilor, nici din partea electoratului. Lupta pentru fotoliile de parlamentari europeni s-a dat deja in interiorul partidelor, iar principalii candidati sint mai degraba clienti ai formatiunilor electorale sau lideri care incomodeaza la centru decit personalitati cu ideologii si preocupari europene.

Competitia se duce de altfel intre potentialii prezidentiabili, nu intre politicienii care aspira sa se mute la Bruxelles si Strasbourg, locurile unde-si desfasoara activitatea legislativul european. Pina pe 7 iunie, cind au loc in toata Uniunea Europeana alegerile pentru parlamentul comunitar, mai este insa timp de campanie electorala. Liderii partidelor autohtone au inceput-o insa deja, ca pe o repetitie generala la alegerile prezidentiale de la sfirsitul anului. Astfel candidatii pentru Parlamentul European continua sa ramina in umbra potentialilor prezidentiabili, care apar cu o frecventa din ce in ce mai mare la televiziunile de stiri.

Potrivit unui studiu dat recent publicitatii la Strasbourg europarlamentarii romani au avut o activitiate submediocra in perioada 2007-2009, primul lor mandat in legislativul comunitar si doar unul dintre cei 35 de romani de acolo s-a clasat printre primii 100 din cei aproape 800 de europarlamentari. Cercetarea mai arata ca europarlamentarii romani au obtinut note bune la prezenta, dar foarte slabe in ceea ce priveste activitatea parlamentara.

In fruntea listelor partidelor se gasesc totusi si politicieni cu destule conexiuni la Bruxelles, cum este Monica Macovei, fost ministru al justitiei din partea Partidului Democrat Liberal sau Adrian Severin, fost ministru de externe din partea socialistilor. In schimb liberalii au pus-o in capul listei pe Norica Nicolai, vicepresedinte al partidului care nu a reusit la alegerile parlamentare uninominale de anul trecut sa obtina un loc in parlamentul autohton.

Pentru Romania alegerile europarlamentare de luna viitoare sint un test pentru prezidentiale, de aceea principalii vorbitori pe scena politica ramin Traian Basescu din partea Partidului Democrat Liberal, Mircea Geoana din partea socialistilor si Crin Antonescu presedintele liberalilor. Intre cei trei se duce razboiul, dar deocamdata alegatorii par dezinteresati. In sondajele recente doar circa 30 la suta din electorat declara ca intentioneaza sa voteze la alegerile europarlamentare


Paradoxal singurul Parlament supranaţional din lume ales prin vot direct, Parlamentul European este institutia a carei influenta si ale carei prerogative sunt din ce în ce mai mari în cadrul Uniunii Europene, insa care suferă de un deficit din ce in ce mai mare de imagine în rândul cetăţenilor


Parlamentul European are trei funcţii. În primul rind, are functia de legislativ, la fel ca un parlament national, adică examineaza proiecte de legi europene, impreună cu statele UE reunite in Consiliul European, pe baza principiului coparticipativ. Parlamentul European imparte cu statele membre şi prerogativele bugetare ale UE si trebuie să aprobe cheltuielile europene, cu excepţia celor aşa-numite "obligatorii" – cum ar fi subvenţiile agricole . In al treilea rind parlamentatul comunitar controleaza Comisia Europeana, care este executivul comunitar.
XS
SM
MD
LG