Linkuri accesibilitate

Dmitri Medvedev: un an la guvernarea Rusiei


În primul său an de preşedinţie, Dmitri Medvedev a trebuit să conducă Rusia, şi în acelaşi timp să arate lumii că nu este marioneta lui Putin, ci cel puţin egalul lui. Corespondenta agenţiei France Presse, Anna Smolchenko, scrie că potrivit ultimului sondaj de opinie al Institutului Levada, de la Moscova, o treime din ruşi consideră că Vladimir Putin are cea mai multă putere în stat. Numai 12 la sută cred că marele şef este Dmitrii Medvedev. Iar nu mai puţin de 48 la sută dintre respondenţi au spus că Medvedev şi Putin au puteri egale.

AFP crede că aceasta este chiar imaginea pe care vrea să o proiecteze puterea de la Kremlin, care ridică în slăvi virtuţile conducerii în tandem.
Favoritul lui Putin, Medvedev a fost ales preşedinte într-o campanie atent regizată, centrată pe promisiunea combaterii aşa-numitului „nihilism legal”. Lozincile sale liberale i-au făcut pe mulţi să creadă, inclusiv în Occident că tânărul preşedinte, care are numai 43 de ani, va rupe cu moştenirea lui Putin, despre care criticii au spus că a înăbuşit opoziţia şi libertatea de expresie.

În opinia corespondentei AFP, Medvedev a dezamăgit în cel puţin în două rânduri. Mai întâi, în timpul războiului din august 2008 cu Georgia, când în prim-plan s-a aflat nu el, ci Putin. La fel ca la începutul anului curent, când tot premierul a fost vioara întâi în disputa cu Ucraina asupra tranzitului gazelor naturale ruseşti.

În ultima vreme, însă, Medvedev pare să fi ieşit din nou din umbra lui Putin. Luna trecută, a acordat primul său interviu din presa scrisă rusă tocmai ziarului „Novaya Gazeta”, unul din puţinele publicaţii critice la adresa puterii. După numai câteva zile, Medvedev s-a întâlnit cu un grup de economişti liberali, deloc iubiţi de Putin, iar apoi a promis să schimbe legile pentru a proteja drepturile omului. În sfârşit, Medvedev şi-a înfiinţat recent şi un blog pe portalul LiveJournal, intrînd pe ceea ce AFP numeşte „câmpul minat” al schimbului liber de idei, mult îngrădit în Rusia ultimilor ani.

Acţiunile recente ale lui Medvedev, cele care nu par inspirate de Putin, sunt interpretate diferit de diferiţi observatori de la Moscova.
Scepticii spun că gesturile de deschidere sunt doar sclipiri trecătoare pe un radar altfel întunecat. Garry Kasparov, fostul şahist devenit critic al Kremlinului, spune că „ai nevoie de microscop ca să vezi schimbările introduse de Medvedev”.

Alţii cred însă că Medvedev îşi creează treptat, fără grabă şi fără a-l ataca pe mentorul său Putin, propria sa personalitate politică. Svetlana Sorokina, o activistă pentru drepturile omului de la Moscova, spunea că i-ar place să creadă că Medvedev devine mai independent şi că prinde gustul acestei independenţe.

Ce fel de politician ar putea deveni Medvedev, dacă iese şi mai mult din umbra lui Putin? Analistul politic moscovit Iuri Korgunyuk, care crede în „steaua” lui Medvedev, spune că el este un politician abil, care ştie să aibă răbdare şi care vrea să intre în istorie ca un reformator. Unii îl compară chiar cu ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, dar se întreabă în acelaşi timp dacă nu cumva, tot ca Gorbaciov, Medvedev nu va fi „terminat” politic de propriile reforme.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG