Linkuri accesibilitate

Un decan de vîrstă ignar, interfrontist şi intolerant


Prima ședință a Parlamentului: o mostră de dictatură

“Prima sedinta a Parlamentului, o mostra clasica de dictatura”, titreaza Timpul. Prin discursul lui Ivan Calin, scrie Tatiana Corai, comunistii au anuntat ca vor dialoga … de pe pozitii de forta. “In prima sedinta a noului Parlament el si-a dat frau liber sentimentelor interfrontiste, manifestate cu ardoare inca prin anii ’90. Adica a infierat dusmanul intern si pe cel extern, a reluat refrenul cu agresiunea si lovitura de stat … Si, desi i s-a incredintat onoarea, ca decan de varsta, sa deschida lucrarile noului Legislativ, nu i-a permis opozitiei nici sa se apropie de microfon”, constata ea.

Apar in Timpul si cateva fragmente, neredactate, din discursul lui Calin, din care ziarul nu ezita sa scoata in titlu cateva perle: “Alegatorii nu e valoare”, iar “Parlamentul are toate calitatile ca sa devina un centru de nucleu”, sunt expresii citate exact din discursul cu pricina.

Solutiile pe care le propune societatea civila pentru depasirea crizei politice din Moldova si conditiile pe care le-a formulat opoztia – PLDM in speta, le puteti afla tot de acolo, conditii pe care, de altfel, Constantin Tanase le considera in editorialul sau un prim pas, foarte important, pentru initierea unui dialog conditionat cu puterea, dialog ce-i va permite opozitiei sa smulga din punctul mort procesul de democratizare a Republicii Moldova. Si mai vorbeste Constantin Tanase despre punctul de sprijin de care are nevoie opozitia pentru a schimba starea de lucruri din Repubica Moldova, prin analogie cu Arhimede care cauta si el unul ca sa rastoarne Pamantul. Si, acest punct de sprijin, fara de care opozitia nu poate porni in alegeri anticipate, crede directorul de la Timpul, este Televiziunea.

Moldova Suverana proclama: “Intr-un ceas bun / Parlamentul de la legislatura a XVII-a si-a inceput activitatea”. Si il citeaza, fireste, pe Vladimir Turcan, potrivit caruia tot ce s-a intamplat in Parlament ieri s-a facut in stricta conformitate cu Regulamentul. Nu scapa Moldova Suverana nici ocazia de a mai arunca o gramada de pietre in curtea opozitiei. “Dreptatea si adevarul lui Chirtoaca, Filat si Urecheanu sunt altele (decat cele ale comunistilor) pentru ca ei vor ca nimeni sa nu plateasca pentru vandalizarea celor doua institutii ale statului din data de 7 aprilie”, scrie ziarul. Dar si cateva pietre in gradina presei, a gazetelor ce nu miluesc puterea si a caror independenta Moldova Suverana o pune intre ghilimele pentru au inventat, zice, lupta permanenta pentru liberatatea presei.

“Opozitia vrea sa lase Moldova fara presedinte”, se intreaba retoric editia din Moldova a ziarului Komsomolskaia Pravda, iar suplimentul din Moldova al saptamanalului Argumenti I Fakti cauta raspuns la intrebarea cui i-ar putea fi de folos asta.

Totodata, presa rusa trateaza refuzul opozitiei de la Chsinau de a participa la formarea organelor de conducere ale noului Parlament ca pe o renuntare la dreptul de a ocupa anumite functii, asa cum o face Izvestia de la Moscova, sau chiar ca pe o resemnare, asa cum califica acest gest al opozitiei portalul ucrainean Polemika. Vremea Novostei scrie, insa, ca Partidul Comunistilor si-a luat un time-out pentru a se intelege cu opozitia in ce priveste alegerea noului presedinte al Republicii Moldova, pe cand Ziua, de la Bucuresti, titreaza, cu referinta la cauzele pauzei de o saptamana in activitatea Parlamentului de la Chisinau ca “Vladimir Voronin a fost tradat de proprii lui colegi”.
XS
SM
MD
LG