Linkuri accesibilitate

O rană deschisă în spaţiul latinităţii


O ţară care şi-a pierdut ieşirea la mare şi la adevăr

Intr-o analiza a viziunii de politica externa a presedintelui Traian Basescu, Cristian Campeanu observa in Romania libera cat de dezvantajos se combina deteriorarea circumstantelor internationale si greselile politice ale Bucurestiului. Lui Traian Basesuc i se recunoaste meritul de a fi propus in 2005 o idee valoroasa, aceea a unei axe Washington Londra Bucuresti, in care Romania sa capteze interesul NATO si al Uniunii Europene pentru zona Marii Negre, dar i se si reproseaza pozitia adoptata in cazul Kosovo (si anume refuzul de a recunoaste independenta acestei provincii), precum si slaba reactie la invazia rusa in Georgia. Altminteri, Campeanu admite ca pe nedrept ironizata axa Washington-Londra-Bucuresti s-a destramat pentru ca si al Londra si la Washington s-a schimbat echipa. Nu e insa mai putin adevarat ca Romania nu a facut tot ce trebuia pentru a da un continut adecvat initiativelor sale de politica externa. Sansa de a fi un actor de politica euro-atlantica la gurile Dunarii a fost pierduta si asa s-a nascut, se arata in Romanaia libera, Parteneriatul estic, aceasta initiativa polono-suedeză putenric sustinuta de Germania, un stat euriopean care are in mod traditional o relatie foarte buna cu Moscova.

Adevarul publica azi o stire despre alertele false cu bomba care au precedat la Chisinau prima reuniune a Parlamentului nou ales. Articolul pomeneste pozitia anterior exprimata de partidele de opozitie, si anume intentia de a boicota alegerea presedintelui statului, ceea ce ar deschide perspectiva unui nou scrutin.

Scriitorul Materi Visniec, care traieste de douazeci de ani la Paris, da un interviu ziarului Cotidianul, in care raspunde si unor intrebari referitoare la Republica Moldova. In opinia sa “Republica Moldova este un fel de rana deschisa in spatiul latinitatii, un suflet care si-a pierdut iesirea la mare si la adevar. Daca iesirea la mare i-a fost luata de istorie, minciuna si-o creeaza singura, incepand cu numele limbii pe care o vorbeste”. Matei Visniec propune o mult mai mare implicare culturala din partea Romaniei, care s-ar putea concretiza prin declararea prin rotatie a acelor orase in care se vorbeste limba romana in afara granitelor Romaniei drept capitale culturale ale Romaniei. Dupa modelul oraselor-capitale culturale europene.
XS
SM
MD
LG