Linkuri accesibilitate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat ţările lumii să nu renunţe la vigilenţă faţă de gripa porcină, chiar dacă Mexicul, ţara unde a apărut noul virus care se transmite de la om la om, spune că a trecut deja de ce a fost mai greu. De miercuri vor fi redeschise restaurantele, iar de joi – bisericile, muzeele, bibliotecile şi alte locuri de interes public, închise săptămâna trecută cu recomandarea ca oamenii să sta acasă pentru a evita răspândirea virusului.

OMS a depistat peste o mie de bolnavi în 20 de ţări şi a confirmat 26 de cazuri de deces din cauza gripei porcine. Noi cazuri au continuat să apară zilele trecute. Zeci de cazuri - în Canada şi unul, în premieră, în America de Sud.

Numărul deceselor confirmate este mult mai mic decât se credea iniţial. Directoarea-generală a OMS, Margaret Chan a avertizat că declinul numărului de morţi de pe urma gripei nu înseamnă neapărat că greul a trecut. Iar un purtător de cuvânt, Gregory Hartl a explicat duminică de ce pericolul persistă.

El a reamintit că, în 1918, epidemia de gripă a început cu o formă uşoară primăvara. Cazurile de îmbolnăvire au dispărut aproape complet în cursul verii, dar au reapărut în toamnă. „Răzbunarea gripei de atunci este binecunoscută”, spune Hartl.

Se estimează că aşa numita gripă spaniolă răspândită în întreaga lume în 1918-1919 a ucis până la 100 de milioane de oameni, mai mult decât dublu faţă de victimele primului război mondial, iar numărul bolnavilor ajunsese la un miliard de oameni, adică peste jumătatea din populaţia globului la acea vreme.

Desigur, ştiinţa medicală a evoluat mult de atunci, o epidemie globală de gripă n-a mai existat după 1968, iar acum guvernele spun că au pregătite vaccinuri în cazul unei pandemii.

De ce este periculos noul virus al gripei porcine? Această maladie nu este nouă. Diferiţi viruşi care o provoacă au existat în animale demult şi chiar în forme care se transmit la om. Ceea ce s-a schimbat, potrivit primelor investigaţii, este că doi viruşi ai gripei porcine ar fi format o combinaţie nouă, iar virusul rezultat se poate transmite la om şi de la om la om.

Directoarea generală a OMS a spus că persoanele infectate cu noul virus suportă boala relativ bine, cea mai gravă problemă de care se plâng fiind diareea. În Statele Unite, a spus Margaret Chan, multe persoane infectate şi-au revenit fără să apeleze la doctor şi fără să ia medicamente. Tot Margaret Chan a avertizat însă că fiind vorba de un virus nou, el este imprevizibil şi poate face surprize.
XS
SM
MD
LG