Linkuri accesibilitate

Gripa A H1N1 și prognozele despre răspîndirea ei


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat ţările lumii să nu renunţe la vigilenţă faţă de gripa porcină, chiar dacă Mexicul, ţara unde a apărut noul virus care se transmite de la om la om, spune că a trecut deja de ce a fost mai greu. De miercuri vor fi redeschise restaurantele, iar de joi – bisericile, muzeele, bibliotecile şi alte locuri de interes public, închise săptămâna trecută cu recomandarea ca oamenii să sta acasă pentru a evita răspândirea virusului.

OMS a depistat peste o mie de bolnavi în 20 de ţări şi a confirmat 26 de cazuri de deces din cauza gripei porcine. Noi cazuri au continuat să apară zilele trecute. Zeci de cazuri - în Canada şi unul, în premieră, în America de Sud.

Numărul deceselor confirmate este mult mai mic decât se credea iniţial. Directoarea-generală a OMS, Margaret Chan a avertizat că declinul numărului de morţi de pe urma gripei nu înseamnă neapărat că greul a trecut. Iar un purtător de cuvânt, Gregory Hartl a explicat duminică de ce pericolul persistă.

El a reamintit că, în 1918, epidemia de gripă a început cu o formă uşoară primăvara. Cazurile de îmbolnăvire au dispărut aproape complet în cursul verii, dar au reapărut în toamnă. „Răzbunarea gripei de atunci este binecunoscută”, spune Hartl.

Se estimează că aşa numita gripă spaniolă răspândită în întreaga lume în 1918-1919 a ucis până la 100 de milioane de oameni, mai mult decât dublu faţă de victimele primului război mondial, iar numărul bolnavilor ajunsese la un miliard de oameni, adică peste jumătatea din populaţia globului la acea vreme.

Desigur, ştiinţa medicală a evoluat mult de atunci, o epidemie globală de gripă n-a mai existat după 1968, iar acum guvernele spun că au pregătite vaccinuri în cazul unei pandemii.

De ce este periculos noul virus al gripei porcine? Această maladie nu este nouă. Diferiţi viruşi care o provoacă au existat în animale demult şi chiar în forme care se transmit la om. Ceea ce s-a schimbat, potrivit primelor investigaţii, este că doi viruşi ai gripei porcine ar fi format o combinaţie nouă, iar virusul rezultat se poate transmite la om şi de la om la om.

Directoarea generală a OMS a spus că persoanele infectate cu noul virus suportă boala relativ bine, cea mai gravă problemă de care se plâng fiind diareea. În Statele Unite, a spus Margaret Chan, multe persoane infectate şi-au revenit fără să apeleze la doctor şi fără să ia medicamente. Tot Margaret Chan a avertizat însă că fiind vorba de un virus nou, el este imprevizibil şi poate face surprize.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG