Linkuri accesibilitate

Proiect de rezoluţie PE privind evenimentele post-electorale din Moldova


Condamnarea torturii, revendicarea unei investigaţii internaţionale, blamarea deciziei de expulzare a ambasadorului român

Comisia Europeana ar putea prezenta Parlamentului European un raport privind felul in care au fost folosite fondurile europene destinate Republicii Moldova. Cel putin aceasta este una dintre cerintele adresate de grupul popular( PPE-DE), cel mai puternic grup politic din Parlamentul European, intr-un proiect de rezolutie care ar urma sa fie votat joia aceasta de plenul legislativului reunit la Strasbourg.

Daca rezolutia va fi votata rolul si sarcinile reprezentantului special al Uniunii Europene la Chisinau ar putea fi reanalizate si, eventual, intarite.

Atat draftul rezolutiei cat si raportul intocmit de europarlamentarii care s-au aflat saptamana trecuta la Chisinau vor fi dezbatute in aceasta seara de Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European.

Un lucru este cert: vizita la Chisinau si mai ales intalnirile cu cei care au suferit ceea ce europarlamentarii nu s-au mai sfiit sa numeasca totura, i-au socat pe acestia.

Atat raportul cat si proiectul de rezolutie condamna ferm si fara ocolisuri “incalcarea drepturilor omului, campania de hartuire indreptata asupra opozitiei, jurnalistilor, societatii civile, si toate actiunile ilegale ale guvernului de la Chisinau, in urma tragicelor evenimente care au avut loc dupa alegerile parlamentare din Republica Moldova".

In rezolutie Parlamentul European isi arata ingrijorarea cu privire la “arestarile ilegale si arbitrare, incalcarea drepturilor omului si in particular a dreptului la viata a persoanelor arestate, torturate, pedepsite si abuzate”, carora nu li se asigura dreptul de a fi judecate corect.

”Aceste abuzuri continua si acum”, crede initiatorul rezolutiei, vicepresedintele grupului popular din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu. “Din acest motiv cerem, ca din comisia nationala de investigatie, sa faca parte reprezentantii tuturor partidelor, ai societatii civile, ai mass-media si ai Consiliului Europei” a mai declarat Marinescu.




Potrivit rezolutiei, PE cere infiintarea unei comisii de investigatii internationale, cu participarea Uniunii Europene, a unor reprezentanti ai Comisiei pentru prevenirea torturii din cadrul Consiliului Europei si a unor experti independenti cu scopul de a asigura o ancheta transparenta si impartiala.

De asemenea PE isi exprima regretul pentru decizia autoritatilor de la Chisinau de a expulza ambasadorul Romaniei ca si pentru faptul ca au refuzat si noul candidat pentru acest post. PE insista ca Republica Moldova sa refaca bunele relatii de vecinatate cu toate statele Uniunii Europene “cat mai curand posibil”.

Daca rezolutia va trece in aceasta forma de votul Parlamentului Uniunea Europeana va cere Chisinaului anularea deciziei de a introduce regimul de vize pentru cetatenii romani. Pe de alta parte, Uniunea Europeana ar urma sa faca un pas inainte in relaxarea vizelor pentru cetatenii moldoveni, inclusiv prin scaderea taxelor.
XS
SM
MD
LG