Linkuri accesibilitate

3 scenarii (de la improbabil la plauzibil): dialog, trădare, anticipate


Igor Botan
Igor Botan

În paralel cu criza politică, în Moldova a început să facă ravagii criza economică

Analistul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, (ADEPT), este de părere că Partidul Comuniştilor a şubrezit puternic credibilitatea sa trîmbiţînd că Republica Moldova nu are cum să fie lovită de criza globală. Or, iată că şi în Moldova criza face ravagii, spune Igor Boţan, suprapunîndu-se peste criza politică acută.

Confruntarea dintre putere şi opoziţie se reduce la faptul că ele se acuză reciproc de provocarea crizei politice şi nu ştiu să identifice punctul de convergenţă în care s-ar putea produce concilierea recomandata cu insistenţă de Uniunea Europeană şi Consiliul Europei.

Trei scenarii cu grade diferite de probabilitate se arată în perspectivă. Primul: concilierea adevărată în baza unui dialog, cea mai puţin probabilă, de altfel. Al doilea: aşa zisa “trădare”, cum o defineşte opoziţia liberală, la alegerea viitorului preşedinte, care în opinia majoritarilor, dimpotrivă ar fi o probă de patriotism. A treia variantă, destul de probabilă şi ea: provocarea alegerilor parlamentare anticipate în lipsa celui de-al 61-lea mandat necesar pentru alegerea şefului statului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG