Linkuri accesibilitate

Double standards în privinţa acordării cetăţeniei

Adevarul prezinta declaratii ale primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, din care rezulta ca reprezentanti europeni ar fi propus opozitiei moldovene un fel de targ: acceptarea dialogului cu comunistii in schimbul perspectivei unui substantial sprijin financiar. Potrivit lui Chirtoaca, oferta a fost refuzata, ba mai mult, opozitia a cerut ca finantarea europeana sa fie acordata conditionat, numai dupa ce autoritatile isi vor respecta angajamentele, in asa fel incat banii europeni sa ajunga intr-adevar la cetateni si nu la un guvern sau altul, care poate plati cu ei inclusiv instrumente “pentru a tortura si a umili oamenii”.

Cotidianul, sub semnatura lui Razvan Ciubotaru, compara sprijinul substantial convocat de Uniunea Europeana pentru statele rezultate din fosta Jugoslavie (Bosnia Hertegovina si Kosovo, amndoua corupte si departe de democratie) si firava implicare in soarta Republcii Moldova. Parteneriatul Estic, care ar urma sa fie prezentat la Praga la 7 mai, nu garanteaza nici aderarea la Uniune, nici abolirea vizelor si nu are o finantare solida. Si daca nu era de ajuns, el leaga de Chisinau pietrele de moara Ucraina si Belarus, doua foste republici sovietice imposibil de asimilat de catre Uniunea Europeana, atat economic cat si stratregic – scrie Razvan Ciubotaru. Atitudinea Uniunii fata de Moldova s-ar putea citi si in trimiterea la fata locului a reprezentantilor unor structuri europene susceptibile de a fi influentate de Rusia: OSCE si Consiliul Europei sau pur si simplu fara putere, precum Parlamentul European.

Un alt articol din Cotidianul, semnat de Cristian Patrasconiu, taxeaza dubla masura pe care reprezentanti europeni o folosesc pentru realitati comparabile. In timp ce Germaniei i s-a recunoscut intotdeauna indreptatirea de a acorda cetatenie coetnicilor sai din Europa de est, Siberia sau Asia Centrala, declaratia presedintelui Traian Basescu ca Romania va simplifica procedurile de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni a fost catalogata drept iresponsabila. Patrasconiu isi intareste parerile cu cele ale comentatorului politic al Romaniei libere Tom Gallagher.

In sfarsit, Ziua il citeaza pe europarlamentarul roman Marian Jean Marinescu, care a facut declaratii despre raportul delegatiei Parlamentului European la Chisinau, depus inca de joi si care era programat sa fie prezentat astazi in comisia de politica externa.
XS
SM
MD
LG