Linkuri accesibilitate

Demonstraţie la Chişinău împotriva presiunilor exercitate de autorităţi asupra presei


La Chişinău are loc o demonstraţie dedicată zilei internaţionale a libertăţii presei. Mai multe instituţii media şi jurnalişti critică autorităţile comuniste pentru intensificarea presiunilor asupra presei incomode după alegerile parlamentare de pe 5 aprilie. Cu detalii de la demonstraţie, corespondenta Europei Libere Viorica Zaharia:

„La mitingul iniţiat de Uniunea Jurnaliştilor şi sprijinit de alte organizaţii, cum ar fi Asociaţia Presei Independente şi Centrul Independent de Jurnalism, au venit nu doar jurnalişti. Participă mulţi oameni simpli şi câţiva politicieni ai opoziţiei care îşi exprimă solidaritatea cu presa independentă.

Liderii organizaţiilor media spun că vor să atragă atenţia opiniei publice şi autorităţilor asupra regresului în asigurarea libertăţii presei în Republica Moldova şi să condamne atacurile şi intimidările la care au fost supuşi jurnaliştii în ultimul an. Organizatorii spun că situaţia s-a înrăutăţit mai ales după protestele antiguvernamentale violente de pe 7 aprilie, când mulţi jurnalişti au fost reţinuţi de poliţie iar unele instituţii media au fost supuse unor controale nejustificate de diferite structuri de stat. Uniunea Jurnaliştilor a adus pancarte pe care scrie: „Jos mâinile de pe presa independentă”, „Presa liberă înseamnă dezvoltare”.

Manifestaţia de astăzi dă startul evenimentelor ce vor fi organizate pe parcursul săptămânii viitoare la Chişinău pentru a marca săptămâna libertăţii presei. Miercuri, Centrul Independent de Jurnalism planifică pichetarea sediului Guvernului timp de trei ore pentru a atrage atenţia asupra înrăutăţirii situaţiei presei în Republica Moldova”.
XS
SM
MD
LG