Linkuri accesibilitate

Amnesty International cere comuniştilor să nu mai intimideze societatea civilă


Printr-o scrisoare adresata Prim-ministrului al Republicii Moldova, Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca ONG-urile din Republica Moldova, care s-au implicat activ in procesul de monitorizare a alegerilor si/sau in documentarea incalcarilor inregistrate ale drepturilor omului de catre autoritati in urma protestelor violente care au avut loc la data de 7 aprilie, sunt supuse unor investigatii fara precedent initiate de catre Ministerul Justitiei si unui control strict din partea organelor fiscale.

Amnesty International a primit raportari precum ca cel putin sapte ONG-uri, inclusiv reprezentanta locala a Amnesty International, au primit scrisori de la Ministerul Justitiei pe data de 16 aprilie. Fiecarei organizatii i s-a cerut sa-si explice pozitia cu privire la tulburarile in masa si masurile luate de catre aceasta pentru a preveni si a inceta violenta. Aceste sapte organizatii si alte patru au primit citatii de la inspectoratele fiscale locale pe data de 24 aprilie, in care li s-a solicitat sa prezinte pina la data de 28 aprilie rapoartele financiare si sursele de venit si cheltuieli pentru anii 2008 si 2009.

Amnesty International face apel la guvernul Republicii Moldova sa asigure ca organizatiile pentru drepturile omului si activistii societatii civile sa poata activa intr-un mediu fara hartuire, obstacole si intimidare, se mai arata in scrisoarea deschisa a organizatiei adresata autoritatilor moldovene.
XS
SM
MD
LG