Linkuri accesibilitate

Un tren numit Moldova

Concluziile inca nescrise ale delegatiei Parlamentului European la Chisinau sunt consemnate astazi in ziarul Cotidianul. De la declaratia lui Marianne Mikko, sefa delegatiei, cum ca tinerii retinuti au fost batuti cu bestialitate in coridoarele mortii, pana la constatarile lui Andrei Matasaru si Gabriel Stati, reprezentantii europeni considera ca lucrurile sunt clare: in Moldova au loc incalcari foarte grave ale drepturilor omului si Uniunea Europeana ar trebui sa adopte o pozitie mai dura fata de Chisinau.

Cotidianul noteaza de asemenea ca Vlad Cubreacov impartea de zor la Strasbourg, exact inaintea unei reuniuni avand ca subiect atitudinea Romaniei in problema Moldovei, CD-uri care promoveaza o idee fiza: ca Romania a sprijinit indeaproape manifestatiile anticomuniste. In acelasi articol este prezentata si reactia Rusiei care acuza Bruxelles-ul ca se pozitioneaza de partea Romaniei, iar intre timp scade cu 25% pretul la gaze naturale pentru Moldova. De la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin schimba numele trenului intre Bucuresti si Chisinau din Prietenia in Moldova, in timp ce omologul sau roman declara ca va sprijini pe mai departe intrarea Moldovei in pachetul tarilor din Balcanii de vest.

Tot in Cotidianul, Razvan Ciobotaru prezinta punctele vulnerabile ale Parteneriatului Estic, document care ar urma sa fie adoptat in 7 mai la Praga, cu prilejul summit-ului Uniunii Europene: este de pe acum periclitat de un boicot al statelor ex-sovietice care ar urma sa beneficieze de parteneriat si are prea putine parghii de a le atrage interesul, pentru ca ofera bani putini si nu prevede nici semnarea multdoritelor acorduri de asociere ale Uniunii si nici eliminarea vizelor.

In general, reflectarea evolutiilor din Republica Moldova sau referitoare la Republica Moldova scade cu fiecare zi in ziarele romanesti, in favoarea subiectelor de campanie – campania pentru alegerile europarlamentare. In Adevarul de azi, Ovidiu Nahoi critica o masura luata de guvernul Emil Boc: aceea de a pune un impozit forfetar de minimum 500 de euro firmelor private, chiar si celor mai mici. Cine va plati? “Oamenii acestia nu intind mana la pomana statului, ci ii platesc multimea de dari, cu frica, adesea cu obida. Afacerea le permite o viata la limita decentei: sa aiba mancare pe masa, sa cumpere un Logan sau calculatorul copilului” “Romania reala e plina de patroni de tarabe, de firme in care proprietarii asuda cot la cot cu muncitorii – adese chiar parintii sau copiii lor. Nebun sa fii sa ucizi aceasta Romanie, imperfecta, dar care isi vede de treaba” – scrie comentatorul de la Adevarul.
XS
SM
MD
LG