Linkuri accesibilitate

30 de mii de moldoveni ar putea primi cetăţenia româna în acest an


Premierul Boc încearcă să spulbere neliniştile occidentalilor

Premierul Emil Boc incearca sa linisteasca statele din Uniunea Europeana, nemultumite de facilitatea pe care o acorda Bucurestiul moldovenilor pentru primirea cetateniei romane, sugerind ca numarul celor care ar putea beneficia de noua lege nu este foarte mare. Doar 30 de mii de moldoveni ar putea primi cetatenia romana in acest an, sustine primul ministru roman.
“Nu discutam despre cifre mari” declara Emil Boc aratind ca “anul trecut, de exemplu, au primit cetăţenie în jur de 10.000 de persoane” si ca “acum aceasta cifra se va dubla sau tripla, dar în niciun caz nu va fi vorba de milioane”.

Premierul roman a respins ideea că facilitarea procedurii de acordare a cetateniei romane ar fi o chestiune de politica externa si a argumentat ca Romania respecta “frontierele fiecarui stat”, iar viitorul Moldovei este in interiorul Uniunii Europene”. Incercind sa demonteze acuzatiile venite dinspre Bruxelles, seful guvernului roman a declarat ca prin noua lege a cetateniei nu se acorda drepturi colective, ci individuale, aplicindu-se doar “acelora care au detinut cetatenia în trecut sau nepoţilor lor până la a treia generaţie'. Potrivit unor surse diplomatice bine informate se pare ca ministrului roman de externe i s-ar fi cerut de mai multi omologi europeni renuntarea la noua lege a cetateniei.

Nelinistea occidentalilor a fost agravata probabil de declaratia presedintelui Traian Basescu in care sustinea ca la Ambasada romana din Chisinau ar fi 650 de mii de plicuri cu cereri de cetatenie si ca in aceste plicuri sintre intre 800 de mii si un milion de solicitari, fiindca exista familii intregi de moldoveni care cer retrocedarea cetateniei romane. Printre ei s-ar afla si destui moldoveni de origine rusa, spune presedintele Basescu, precizind insa ca in cazul acestora se aplica un alt regim.

Pentru a demonstra ca cetatenia romana va ajunge doar la cei care au avut strabunici nascuti in Romania Mare, Traian Basescu a explicat ca la Bucuresti exista arhivele cu datele civile ale celor care si-au pierdut cetatenia odata cu Pactul Ribbentrop-Molotov, in 1940 si ca nu exista nici o problema de a judeca in mod corect cine si-a pierdut cetatenia fara sa vrea in urma desprinderii Basarabiei de Romania. Mai mult presedintele Basescu sustine ca 65-70 la suta din populatia Republicii Moldova este de origine romana. Chiar ieri, aflat intr-o vizita la Zagreb, presedintele roman a declarat ca desi cele doua state sint independente “singele apa nu se face”, iar Bucurestiul va sustine pe mai departe includerea Republicii Moldova in grupul tarilor din Balcanii de Vest pentru a-i usura parcursul spre Uniunea Europeana

Politigraf

XS
SM
MD
LG