Linkuri accesibilitate

Rezoluţie APCE privind situaţia post-electorală din R. Moldova


Se cere investigarea violenţelor şi implementarea angajamentelor restante

Rezolutia cere tuturor fortelor politice sa recunoasca rezultatul alegerilor si autoritatilor sa investigheze evenimentele violente de dupa 7 aprilie. De asemenea noul Parlament ar trebui sa adopte un plan de actiune cu masuri concrete si termene limita de implementare a recomandarilor rezolutiei precum si a angajamentelor restante ale Republicii Moldova

Autoritatile moldovene au la dispozitie pentru implementarea macar in parte a prevederilor rezolutiei votate la 29 aprilie mai putin de 2 luni, mai exact pana in luna iunie la urmatoarea sesiune a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Misiune aproape imposibila pentru puterea comunista de la Chisinau avand in vedere ca reformarea legislatiei cu privire la alegeri, transformarea televiziunii de stat intr-o televiziune cu adevarat publica, reformarea politiei si imbunatatirea conditiilor din penitenciare sunt toate cerinte vechi ale Consiliului Europei. Greu de crezut ca in 40 de zile Chisinaul va face ce nu a facut in ani.

Insa deputatul roman Titus Corlatean, a spus ca daca si de aceasta data Chisinaul nu se va tine de cuvant, Consiliul Europei ar putea impune sanctiuni care pot merge pana la suspendarea dreptului de vot a delegatiei Moldovei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei

Atat delegatia Romaniei pe de o parte cat si cele ale Rusiei si Republicii Moldova, pe de alta au depus in total 59 de amendamente de modificare a rezolutiei.

In numele delegatiei Romaniei, dar si a grupului Partidului Popular European, a vorbit seful delegatiei de la Bucuresti Cezar Preda care a deplans faptul ca Moldova nu a oferit explicatii cu privire la cei 3 morti si arestarea a mii de oameni.

In rezolutia care a fost votata aseara se vorbeste pe larg despre un numar semnificativ de neajunsuri procedurale inregistrate de-a lungul intregului proces electoral - intre care intimidarea candidatilor si votantilor. Raportul exprima ingrijorarea profunda a Adunarii Parlamentare cu privire la acuzatiile de violenta comise de politie. De asemenea raportorii isi exprima regretul ca multe dintre neajunsuri au fost constatate si in 2005 dar si la alegerile locale din 2007. Rezolutia mai cere autoritatilor sa investigheze evenimentele violente de dupa 7 aprilie

Sefa delegatiei moldovene, Maria Postoico a avut o atitudine concilianta. Ea a promis ca Moldova va reanaliza legislatia cu privire la alegeri si s-a declarat in favoarea unei investigatii multilaterale si transparente cu privire la violentele care au avut loc dupa alegeri.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG