Linkuri accesibilitate

Presa de joi


Amprente de bocanci...

Sub titlul “Amprente de bocanci” Ziarul de Garda publica azi un interviu cu Damian Hancu, student moldovean in Franta, arestat de politisti dupa evenimentele de pe 7 aprilie si care, la 3 saptamani dupa, mai simte inca bocancii acestora si paturile de Kalasnikov pe corpul sau. Si, mai gasiti in Ziarul de Garda, o galerie de portrete – ale lui Anatol Matasaru, Sergiu Mocanu, Gabriel Stati, Aurel Margineanu si Yeruslayem Netanyahu – portrete realizate celor cinci care mai raman inca in arest in baza acuzatiilor ce li se aduc de organele de ancheta. Chiar daca nu au prea multe in comun, asa cum sugereaza Ziarul, ancheta cauta sa obtina “dovezi” care ar demonstra o legatura dintre ei, astfel incat scenariul realizat de puterea de la Chisnau sa capete contur.

Moldova Suverana
e cea care, de altfel, continua sa ne vorbeasca despre o conspiratie romaneasca impotriva Republicii Moldova, invinuind opozitia ca planuieste falimentarea totala a acesteia si calificandu-l azi pe Dorin Chirtoaca drept “extremist periculos si disperat”. Argumentul suficient, din punctul de vedere al Moldovei Suverane, pentru a scuti puterea de orice banuiala de fraudare a alegerilor e diferenta dintre Partidul Comunistilor si cele trei partide care au trecut pragul electoral, exprimata procentual, iar vina opozitiei si a “sustinatorilor ei externi” e ca, incercând sa provoace alegeri anticipate prin refuzul de a vota un nou presedinte, ar cauta sa secatuiasca bugetul statului si sa aduca guvernarea in situatia de a nu mai face fata platilor salariilor bugetarilor pe viitor.

De cealalta parte, Timpul deconspira azi o “Spalare uriasa de bani la reconstructia Presedintiei si a Parlamentului”. “Marele jaf continua”, titreaza Timpul, afirmand ca, sub cortina reparatiilor, devastarea cladirii Parlamentului continua, iar distrugerile din 7 aprilie reprezinta doar 30 la suta din opera de vandalizare a edificiului. La fel, in Timpul, Arcadie Gherasim scrie ca, daca se doreste ca Parteneriatul Estic sa nu aiba soarta Programului de Vecinatate si a Planului comun de actiuni, Uniunea Europeana ar trebui sa asiste logic opozitia din Republica Moldova in “aflarea adevarului despre marea frauda electorala din 5 aprilie si marea provocatie din 7 aprilie”, iar Constantin Tanase anunta, in editorialul sau, ca a atacat in instanta Moldova Suverana, acuzand-o de lezare a onoarei si demnitatii sale, dar ca a facut-o, intai de toate, din curiozitate: vrea sa se convinga de partea cui sta justitia din Republica Moldova.

Cateva titluri din presa de la Bucuresti cu referinta, mai intai, la concluziile comisiei parlamentare europene. “Parlamentul european pune la zid Chisinaul”, titreaza Ziua. “Coridoarele mortii din Moldova socheaza Europa”, remarca ziaristii de la Cotidianul, iar Jurnalul National constata, deopotriova cu Marianne Mikko, ca “Autoritatile de la Chisinau cred ca Uniunea Europeana este naiva”. In alta ordine de idei, Evenimentul Zilei remarca: “Trenul Prietenia (cel care circula intre Chisinau si Bucuresti) a devenit Moldova”. Iar Adevarul scrie ca “Vizele impuse romanilor au lasat nesterilizati maidanezii din Chisinau.

Presa rusa si cea ucraineana, la randu-i, cu referinta la declaratiile facue de presedintele Voronin in interviul sau de aseara pentru NIT, ridica in titluri acuzatiile acestuia la adresa Romaniei si a Uniunii Europene: “Nu e posibil ca Moldova sa ajunga in Uninea Europeana prin Romania”, alege Korrespondent de la Kiev, iar Izvestia de la Moscova prefera sa puna accentul pe invinuirea instalarii unei noi cortine de fier adresata de seful statului Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG