Linkuri accesibilitate

Primăriile săteşti iresponsabile


Unde sînt și de unde vin recruții pentru armată?

Am citit deunăzi o ştire curioasă a agenţiei Moldpres. Am aflat că “circa 60 de primării săteşti nu au pregătit, pînă în prezent, nici un recrut pentru încorporarea din mai în Forţele Armate, iar Ministerul Apărării propune guvernului să sporească responsabilitatea autorităţilor publice locale în acest sens”. Şi anul trecut 84 de primării săteşti nu au pregătit nici un recrut pentru armată.

Să înţelegem că satele patriei sînt lipsite de simţul responsabilităţii şi nu vor să “livreze” armatei soldaţi? Să înţelegem că numai oraşele ţării sînt temelia armatei? Eu unul nu m-aş grăbi să trag o asemenea concluzie.

Impresia mea, dimpotrivă, e aceea că Armata Naţională e prin excelenţă “rurală”, ţărănească. Adică în aria ei de selecţie sînt în fond satele, nicidecum oraşele. Să recrutezi tineri din oraşe e şi mai dificil decît din sate şi asta din mai multe motive. Aşa că tot primăriile săteşti sînt acelea care dau Armatei Naţionale cei mai mulţi recruţi.

De aceea, ştirea de mai sus mi se pare curioasă. Să semnalezi doar iresponsabilitatea unor primării săteşti, în condiţiile în care oraşele sînt mult mai zgîrcite în “producerea” recruţilor, mi se pare nu prea corect. Pe de altă parte, atitudinea asta e explicabilă: armata riscă să rămînă fără soldaţi, dacă nici primăriile săteşti nu vor mai delega apărători ţării. O armată “rurală” pe săteni se ţine, nu?

Ce vreau să spun? Responsabilitatea pentru apărarea ţării nu e apanajul primăriilor săteşti. Şi orăşenii ar trebui să fie responsabili şi fii politicienilor şi cinovnicilor trebuie să mănînce ciorbă ostăşească. Cîţi dintre ei sînt luaţi în armată?
XS
SM
MD
LG