Linkuri accesibilitate

Spectacol electoral cu miros de gaze naturale


Vladimir Putin şi Sergei Stanishev
Vladimir Putin şi Sergei Stanishev

Bulgaria acceptă condiţiile Rusiei cu privire la gazoductul Southstream

Un înalt diplomat al Rusiei a declarat acum doi ani în public că Bulgaria este calul troian al Rusiei în Uniunea Europeană. Ultimii doi lideri ai foștilor comuniști – președintele Gheorghi Părvanov și primul ministru Serghei Stanișev, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a întări aceasta impresie, declară comentatoarea Stoiana Gheorghieva, care conduce site-ul informațional Mediapool.bg.

Din cal, fie și troian, însă țara la sud de Dunăre a fost transformată în ultimii ani într-o iapă de circ a lui Putin. După ce timp de două zile pe durata forumului energetic din Sofia, Părvanov și Stanișev s-au bătut în piept dînd impresia că vor rupe cu robia „Gazpromului” lucrurile s-au întors cu 180 de grade după ce primul ministru bulgar a ajuns la cabinetul lui Putin în Moscova. El a acceptat condițiile omologului său rus cu privire la gazoductul „Southstream”. Spectacolul cu așa zisele cedări în ultima clipă ale rușilor are un caracter electoral.

Realizarea „Southstream”-ului – conducta, prin care vor fi tranzitate peste 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale spre Europa centrală și de sud este o alternativă la gazoductul „Nabucco”. Rusia este gată să blocheze concurența aplicînd prețuri mai mici. Nu se cunoaște însă nimic despre parametrii financiari ai conductei care va traversa Marea Neagră. O altă problemă nerezolvată este cea a taxelor de tranzit.

Putin a lăsat fără răspuns și cererea bulgară privind semnarea unui nou acord al gazelor din care să fie eliminați intermediarii și care să conțină garanții împotrivă repetării crizei ruso-ucrainene din iarna trecută. Acum nu se știe cine trebuie să plătească despăgubiri pentru milioanele de euro pierdute de economia bulgară. Reprezentanţi ai opoziției de dreaptă au declarat că și în cazul „Southstream”-ului ca în cel al centralei atomoelectrice din Belene va fi aplicat același scenariu – Bulgaria va contracta credite din Rusia pentru a finanța un proiect rusesc care va deveni, pînă la urmă, proprietate a rușilor, în ciudă promisiunilor de rigoare ale liderilor foștilor comuniști bulgari.

Politigraf

XS
SM
MD
LG