Linkuri accesibilitate

Forţe de muncă berechet, locuri de muncă ioc


Reportaj de la Oficiul Forţei de Muncă din sectorul Centru

La Chişinău, mulţi ziarişti şi economişti se plâng că Guvernul nu prea dă dovadă de transparenţă în privinţa crizei economice. Spus mai pe şleau, că nu publica statistici. În absenţa lor, ziariştii nu pot decât să speculeze, sau să încerce să investigheze pe cont propriu amploarea crizei, fără ambiţia de a ajunge la rezultate ştiinţifice.

Iurie, un bărbat de 55 de ani, spune că a venit astăzi la Oficiul Forţei de Muncă din sectorul Centru al capitalei, după ce, timp de trei luni, a căutat o nouă slujbă, însă fără succes. El zice că a rămas fără lucru după ce a fost disponibilizat de la întreprinderea la care a lucrat mecanic timp de cîteva decenii. Iurie ne-a povestit că administraţia întreprinderii la care lucra i-ar fi cerut să se disponibilizeze din proprie iniţitivă, explicîndu-i că motivul ar fi, de fapt, criza economică care a afectat uzina.
Acelaşi motiv ar fi fost invocat şi de administraţia TRACOM ului, povesteşte un alt bărbat, care se numeşte Tudor Ciubuc, rămas fără lucru la mijlocul lunii februarie: ”Au fost daţi afară toţi muncitorii. Numai administraţia a rămas să lucreze. Ne-au zis că nu au bani, că s-au închis “scioturile”.E legat de criza economică, care foarte mult ne afectează, deşi guvernanţii au declarat altceva. Noi nu avem de lucru. Nu am primit în utlimele trei luni niciun ban. Ne-au trimis la oficiul pentru şomeri. Venim aici deja a treia oară, dar fără folos. Vom vedea ce ne vor spune.”

Astăzi, spre amiază, la Oficiul forţei de muncă din sectorul Centru al capitalei, oamenii au făcut coadă pentru a se putea înregistra. Printre ei, am remarcat cîteva femei, slab văzătoare, care mi-au zis că pînă nu demult au lucrat la fabrica LUMTEHNICA din Chişinău. Maria Eşanu povesteşte că a rămas fără slubă cu cîteva luni înainte de a se pensiona: ”Nu am primit încă nici o indemnizaţie de şomaj. Pe 6 mai ies la pensie şi o să-mi plătească numai pe trei zile. La fabrică, cînd ne-au dat afară, au spus că nu mai au de lucru pentru noi. Din ce să plătim facturile? Nu avem nici o sursă de venit.”

Oamenii pe care i-am întîlnit la oficiul forţei de muncă zic că, după ce au fost disponibilizaţi, au încercat să se angajeze măcar cu ziua, însă au renunţat după ce au primit numai jumătate din banii promişi.

La oficiul forţei de muncă nu am văzut afişe cu oferte de muncă. Statisticile oficiale arată că la mijlocul acestei luni în Moldova erau aproape 4 mii de locuri vacante, în timp ce surse din cadrul Aganţiei Naţionale susţin că statisticile nu ar reflecta situaţia reală şi că, de fapt, pe piaţa muncii din Moldova nu ar mai fi locuri vacante, inclusiv în domeniul lucrărilor publice unde pînă nu demult existau cele mai multe oferte de muncă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG